1. Amendă penală sau închisoare pentru nerespectarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului. Persoanele care nu respectă regimul măsurilor de autoizolare sau de carantină, impuse de autorități, riscă să răspundă penal pentru fapta de zădărnicire a combaterii bolilor. Sancțiunea riscată este închisoarea de la șase luni la doi ani sau amenda. În plus, este pedepsită - cel puțin teoretic - și comiterea faptei din culpă, însă cu închisoare de la o lună la șase luni sau cu amendă.
2. Nerespectarea acestor măsuri poate fi sancționată și administrativ. De exemplu, Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 prevede că persoanele fizice (inclusiv cei suspecți) ce nu respectă măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii bolilor transmibile (cum este coronavirus) pot fi sancționate contravențional. O astfel de faptă poate fi sancționată cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei.
3. O altă faptă ce ar putea fi comisă, în contextul coronavirus, este mințirea autorităților. De exemplu, cu privire la locul din care vine cineva, atunci când trebuie să declare, pe propria răspundere, asemenea informații, la intrarea în țară. Dacă persoanele declară informații false, această faptă ar putea fi sancționată penal cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
4. Au fost deschise dosare penale inclusiv pentru fapta de comunicare de informații false. Conform Codului penal, este sancționată „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională”. Pedeapsa este închisoarea de la unu la cinci ani.
O astfel de faptă este una de o gravitate destul de ridicată (ținând cont că norma penală există pentru protecția securității naționale), ceea ce demonstrează faptul că autoritățile iau foarte în serios orice acțiune ce ar putea crea panică sau ar putea pune în pericol măsurile de combatere a virusului.
5. Nu doar persoanele care ar putea fi purtători ai virusului riscă sancțiuni. Angajatorii, de exemplu, trebuie să le asigure celor care lucrează pentru ei săpun și alte materiale igienice. Amenzile pentru nerespectarea acestui lucru pot ajunge până la 6.000 de lei.
Comentarii articol (1)