Rezultatul competitiei pentru achizitia a 67,5% din actiunile filialei Electrica Muntenia Sud ar putea fi anuntat in aceste zile. Achizitia va conta in reasezarea pozitiilor in suprematia europeana a companiilor energetice.
Rezultatul competitiei pentru achizitia a 67,5% din actiunile filialei Electrica Muntenia Sud ar putea fi anuntat in aceste zile, potrivit unui oficial al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care negociaza tranzactia.
Filiala Muntenia Sud este "perla coroanei" Electrica, pentru ca alimenteaza Bucurestiul, judetele Ilfov si Giurgiu, avand cea mai mare densitate de clienti profitabili, la care se adauga Guvernul, Presedintia, Parlamentul.
CANDIDATI. Companiile CEZ (Cehia), ENEL (Italia), Gaz de France (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE Energy (Germania) au depus oferte finale pentru Electrica Muntenia Sud.
Specialistii pietei apreciaza ca dintre cele cinci companii finaliste, cele mai mari sanse le au "greii": ENEL (Italia) si RWE Energy (Germania).
RWE ocupa locul 22 in ultimul Top Platts al celor mai puternice 250 de grupuri energetice integrate (hidrocarburi si electricitate) ale lumii. ENEL este pe pozitia 24, iar Iberdrola (Spania) – locul 43. Ordinea favoritilor pentru Electrica Muntenia Sud nu respecta automat topul, in opinia specialistilor.
"Cei care studiaza piata europeana spun ca dintre primii zece lideri energetici europeni vor ramane cel mult sapte. Iberdrola, putin pre-zenta pe piata estica, si CEZ (Cehia, locul 122 in Top Platts) ar fi in stare sa pluseze pentru a nu scapa sansa de a ramane intre cei mari", ne-a declarat un analist marcant al energeticii romanesti.
Gaz de France nu este inclusa in top.
OFERTE. ENEL ar fi oferit in jur de 820 de milioane de euro, iar Iberdrola – aproape 770 milioane de euro, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a confirmat doar ca au fost depuse doua oferte finale in valoare individuala de peste 750 de milioane de euro. Pragul fusese sugerat anterior intr-un comunicat surprinzator al proprietarei filialei, Electrica SA.
INTERESELE. Strategia Gaz de France (GdF) este sa devina o companie integrata redutabila. Interesul de a progresa in acest sens prin achizitia Electrica Muntenia Sud (EMS) a scazut dramatic, Guvernul francez dorind fuziunea GdF cu Grupul Suez (locul 27 in Top Platts). Grupul Suez-GdF ar fi al cincilea mare producator european de energie electrica.
Acum cativa ani, oficialii romani incurajau RWE sa creada ca va avea parte de o negociere directa pentru EMS, potrivit cunoscatorilor mediului energetic autohton. "RWE n-a avut timp de maruntisurile noastre, iar acum regreta", considera analistul citat.
Totusi, in propria campanie PR nemtii s-au aratat cel mai putin dispusi sa plateasca atat cat au sugerat romanii.
CEZ este izolata doar cu Electrica Oltenia in portofoliu. Cehii se plang ca producatorii romani nu prea ii baga in seama si trebuie sa cumpere de la intermediari. Cu Muntenia Sud in portofoliu ar negocia altfel. Au trei miliarde de euro pentru achizitii de companii mai ales balcanice. CEZ pare mai generoasa: "Nu vom plati o suma fabuloasa". Sunt 750 de milioane "prea" fabuloase?
Pentru perdanti se construiesc noi superoferte, in afara complexurilor Rovinari, Turceni, Craiova. E greu de crezut ca, din simpla coincidenta, a luat un nou avant oficial, tocmai in aceste zile, ideea cuplarii in noi companii bune de vanzare a hidrocentralelor cu termocentralele.
Comentarii articol (0)