Concret, schimbarea sistemului de impozitare se face prin modificarea vectorului fiscal. Dacă de obicei asta înseamnă depunerea în format tipărit a formularului fiscal 010, companiile au o alternativă. Formularul fiscal 700 implică tot modificarea vectorului fiscal, numai că declarația se transmite exclusiv online.
Trecerea de la impozit pe profit la impozit micro
Companiile care obțin venituri sub un milion de euro se încadrează la regimul de impozitare micro, potrivit Codului fiscal, în timp ce firmele care au afaceri de la un milion de euro în sus se încadrează la regimul de impozitare a profitului.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exercițiului financiar 2019 - astfel, vorbim de un curs de 4,7793 lei pentru un euro la finele anului trecut, ceea ce înseamnă că echivalentul în lei este de 4.779.300 lei.
Modificarea vectorului fiscal se face prin depunerea formularului 010 sau a formularului 700 până la data de 31 martie a anului din care se aplică regimul micro. Cu alte cuvinte, firmele care în 2019 au fost încadrate la sistemul de impozitare a profitului și care la 31 decembrie 2019 au înregistrat venituri sub un milion de euro echivalent în lei trec în 2020 la impozitul micro.
Situația inversă, în care o firmă depășește în cursul anului acel plafon de un milion de euro echivalent în lei, presupune notificarea Fiscului despre schimbarea sistemului de impozitare, prin depunerea acelorași declarații, însă în 15 zile de la apariția modificării. Așa prevede Codul de procedură fiscală.
Important! Impozitul pe profit are o cotă de 16%, iar impozitul micro are o cotă de 1% (dacă firma are cel puțin un salariat) sau de 3% (dacă firma n-are niciun salariat). Trecerea de la micro la profit se poate face și la cerere, dacă există un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați la microîntreprindere.
Intrarea sau ieșirea din impozitul specific
Tot ultima zi a lunii martie este termenul și pentru raportarea intrării sau ieșirii din impozitul specific. Adică acel sistem special de impozitare aplicabil afacerilor mari din domeniul turistic și cel al alimentației publice.
Potrivit Legii 170/2016, companiile care în 2019 au aplicat impozitul pe profit și care îndeplinesc condițiile pentru a aplica în 2020 impozitul specific trebuie să depună la Fisc declarația 010 sau declarația 700 până la data de 31 martie.
Apoi, termenul de 31 martie este valabil și pentru firmele care nu mai îndeplinesc condițiile pentru aplicarea în 2020 a impozitului specific, dacă în anul 2019 l-au aplicat.
Important! Impozitul specific are un cuantum variabil, stabilit în funcție de domeniul de activitate al fiecărui contribuabil vizat.
Comentarii articol (0)