Modificarea vectorului fiscal se poate face până la 31 martie 2021, prin depunerea formularului 010 sau, ca variantă alternativă, prin depunerea online a formularului 700. Începând din 30 martie 2021, formularul 700 are, teoretic, o nouă formă. De ce „teoretic”? Pentru că versiunea electronică a formularului încă este neactualizată la ora publicării acestui articol (10:00).
Trecerea de la impozit pe profit la cel micro și invers
Ca regulă generală, așa cum stabilește Codul fiscal, companiile care obțin venituri sub un milion de euro se încadrează la regimul de impozitare micro, în timp ce firmele care au afaceri de la un milion de euro în sus se încadrează la regimul de impozitare a profitului.
Valoarea de un milion de euro se calculează în lei la cursul de schimb de la închiderea exercițiului financiar 2020. Mai exact, este vorba de un curs de 4,8694 lei pentru un euro la finele anului trecut, ceea ce înseamnă că echivalentul în lei este de 4.869.400 lei.
Important! Impozitul pe profit are o cotă de 16%, în timp ce impozitul micro are o cotă de 1% (dacă firma are cel puțin un salariat) sau de 3% (dacă firma n-are niciun salariat).
Așadar, firmele care în 2020 au fost încadrate la sistemul de impozitare a profitului și care la 31 decembrie 2020 au înregistrat venituri sub un milion de euro echivalent în lei trec în 2021 la impozitul micro.
Pe de altă parte, o microîntreprindere care a depășit în 2020 acel plafon de un milion de euro echivalent în lei va trece de la impozitul micro la impozit pe profit. Ambele schimbări se notifică la Fisc prin depunerea unuia dintre cele două documente de mai sus (formularul 010 sau formularul 700), doar că, la trecerea de la micro la profit, declarația de mențiuni trebuie depusă în termen de 15 zile de la producerea modificării, după cum apare în Codul de procedură fiscală.
În plus, trecerea de la impozit micro la impozit pe profit se mai poate face și prin opțiune, însă numai dacă firma are un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați. Trecerea se poate face numai de pe un trimestru pe altul.
Intrarea sau ieșirea din impozitul specific
Și în cazul intrării sau ieșirii din impozitul specific, termenul pentru raportare este 31 martie 2021, iar informarea Fiscului se face tot prin intermediul formularului 010 sau, alternativ, prin depunerea online a formularului 700.
Apoi, potrivit Legii 170/2016, trebuie să facă această trecere companiile care în 2020 au aplicat impozitul pe profit și care îndeplinesc condițiile pentru a aplica în 2021 impozitul specific.
O primă condiție pe care trebuie să o îndeplinească firmele pentru a intra în sfera impozitului specific este ca, la data de 31 decembrie 2020, să fi activat în domeniile turistic și/sau alimentație publică. În al doilea rând, firmele nu trebuie să se afle în lichidare. În plus, numai plătitorii de impozit pe profit pot trece la impozitul specific, deoarece acesta din urmă nu se aplică microîntreprinderilor, chiar dacă activează în turism sau alimentație publică.
Impozitul specific are un cuantum variabil, care se stabilește în funcție de afacerea fiecărui contribuabil vizat.
Notă: Companiile care în 2021 aplică impozitul specific și, în paralel, desfășoară activități pentru care se datorează impozit pe profit datorează la stat un impozit mixt (impozit specific + impozit pe profit).
Comentarii articol (0)