Conform OUG 29/2020, atât IMM-urile, precum și alte entități beneficiază de anumite facilități introduse prin acea ordonanță, pentru a putea face față efectelor economice negative generate de criza coronavirus.
Printre acestea, se numără și posibilitatea pentru IMM-uri de a obține amânarea plății chiriilor pentru sediile sociale și secundare. De asemenea, este prevăzută expres și posibilitatea amânării plăților pentru serviciile de utilități, adică pentru electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și de internet.
Durata pentru care poate fi obținută amânarea este perioada stării de urgență de 30 de zile, instituită în 16 martie.
În mod normal, neplata datoriilor la scadență atrage și penalități de întârziere. De data acesta, însă, OUG nr. 29/2020 a prevăzut expres că astfel de penalități nu se vor acumula pentru IMM-urile debitoare, dacă e vorba de contracte încheiate cu autorități publice.
Însă, dacă aceste contracte sunt încheiate cu entități private, atunci dobânzile pe care trebuie să le plătească IMM-urile pentru întârziere se vor acumula. Cu alte cuvinte, beneficiul este doar extinderea termenului de plată, nu și neacumularea penalităților de întârziere pentru acele IMM-uri, în astfel de situații.
O problemă ce ar putea apărea aici, din cauză că OUG nr. 29/2020 nu menționează expres, este ce se întâmpla cu acei furnizori privați de utilități ce sunt autorizați să presteze un serviciu public, în regim de putere publică (de exemplu, furnizorii de apă). Legea nr. 554/2004, de exemplu (a contenciosului administrativ) prevede că astfel de entități sunt asimilate autorităților publice, însă în contextul contenciosului administrativ, o analogie fiind dificil de făcut aici.
În același timp, ar putea exista și argumente pentru care o astfel de entitate ar trebui asimilată autorităților publice, fiind inclusă și ea în exceptarea de la plata dobânzilor. Răspunsul nu este clar, la acest moment.
Comentarii articol (0)