avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG-urile primesc ajutor in aceasta criza?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG-urile primesc ajutor in aceasta criza?

Am vazut ca angajatii primesc ajutor, compensatii pentru a face fata acestei crize pana si freelancer-ii dar asociatiile care nu au angajati si au supravietuit din doantii si programe culturale acum ce fac? Donatii si programe in care s-a investit blocate. Pana si parohiile primesc ajutor. Procedura de dizolvare este una dificila, juridica si necesita bani, iar donatiile acum sunt pe zero. Multi nu mai au salarii sau venituri ca sa isi permita sustinerea asociatiilor. Exista vreun plan sau solutie pentru salvarea acestora?
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2020
geostratulat, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:38, 20 Aprilie 2020
deocamdata nu exista prevederi specifice pentru ONG decat unele generale ca persoana juridica asimilata IMM ( facilitati la credite conform Legii 346/2004 astfel cum a sfost modificata prin OUG 29/2020) sau ca angajator ( subventii pentru plata indemnizatiilor de somaj tehnic ale angajatilor ( art. XI din OUG 30/2020) si respectiv indemnizatia angajatilor carora li se supenda contractul de munca pentru a isi ingriji copii sub 12 ani conform Legii 19/2020 cu diversele modificari ulterioare) si, daca obtine CSU, beneficiaza de "amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare." Amanare, nu scutire!, Deci are acces la niste subventii pentru a plati idemnizatii personalului trimis in somaj tehnic si niste amanari la plata chrie si utilitati sediu, dar nu subventie generala pentru continuarea desfasurarii activitatii, daca i s-au redus sau disparut sursele obisnuite ex. donatii, sponsorizari, finantari UE sau venituri din activitati economice. Daca insa asociatia NU avea salariati ci lucra doar cu membrii si voluntarii, nu are nevoie de acele indemnizatii, iar ref. sediu asa cum am spus ar putea obtine doar amanare, altminteri daca nu intrevede sanse sa aiba peste cateva luni banii de plata ar trebui sa renunte la sediu si sa isi duca eventualele bunuri pe unde poate, si daca nu mai poate functiona pentru ca nu e voie sau nu are resurse, isi poate stopa de facto activitatea, nu trebuie facute formalitati speciale in acest sens... depinde acum mult in ce consta activitatea, daca avea beneficiari specifici sau gestiona fluxuri de bunuri sau servicii... nu se poate da un raspuns mai precis pe cazul acesta f. general

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara activitate din cauza covid AlexandraCalu AlexandraCalu Un srl fara angajati, cu activitate de închiriere aparatura audio pentru evenimente este ajutat de stat avand in vedere ca nu mai sunt permise evenimntele, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic office M office M Buna ziua, Avand in vedere OUG 30/2020 prin care companiile care sunt afectate indirect de răspândirea coronavirusului și n-au destui bani pentru plata ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am acum? MonicaR C MonicaR C Am un PFA dar sunt și angajata cu 8 h la un SRL care a luat un proiect cu fonduri europene. Care sunt drepturile mele acum, în situația data fiindcă eu nu ... (vezi toată discuția)