Suspendarea facilităților fiscale pentru salariați în timpul stării de urgență, dacă aceștia primesc indemnizații de la stat, este o măsură inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului 48/2020, care se aplică deja de joi seară.
Concret, este vorba de următoarele persoane care primesc indemnizații acoperite de stat în timpul stării de urgență:
- salariații care primesc indemnizație de șomaj tehnic;
- salariații părinți care primesc indemnizație pentru zilele libere acordate pentru a sta acasă cu copiii, cât timp sunt suspendate cursurile școlare;
- persoanele fizice autorizate și alți profesioniști care primesc indemnizație de stare de urgență.
Facilitățile fiscale sunt reprezentate de datorarea unor taxe reduse pe veniturile obținute. Taxe care sunt reținute și plătite efectiv de către angajator. Mai precis, facilitățile fiscale suspendate sunt:
-
scutirea de impozit pe venit pentru:
- veniturile din salarii pentru persoanele fizice din domeniul construcțiilor;
- veniturile din salarii pentru activitățile sezoniere din domeniul turistic și al alimentației publice ale persoanelor fizice;
- veniturile din salarii pentru crearea de programe pentru calculator ale persoanelor fizice;
- veniturile din salarii pentru cercetare-dezvoltare și inovare ale persoanelor fizice;
- veniturile din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură, pensii ale persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat.
- scutirea de contribuția la sănătate pentru persoanele fizice din domeniul construcțiilor;
- contribuția redusă pentru pensii pentru persoanele fizice din domeniul construcțiilor.
Așadar, persoanele care în mod normal au dreptul la aceste taxe preferențiale nu mai beneficiază de ele în timpul stării de urgență, însă numai dacă primesc din bani publici indemnizație de șomaj, indemnizație de stat acasă cu copiii sau indemnizație de profesionist.
În cazul celor ce primesc indemnizație de șomaj tehnic exclusiv din banii angajatorului, taxele preferențiale se aplică chiar și în timpul stării de urgență.
Indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază și este acoperită de obicei din banii angajatorului. În timpul stării de urgență, statul acoperă indemnizația, la cererea angajatorului, însă numai pentru maximum 75% din câștigul salarial mediu brut. Banii (indemnizația brută) se cer lunar statului și apoi se plătesc salariaților (indemnizația netă), urmând ca ulterior restul să fie returnat statului ca taxe (contribuția la pensii, contribuția la sănătate și impozitul pe venit). Contribuția la muncă nu se datorează pentru acest venit.
Important! Pentru unii angajați din construcții există un tip special de șomaj tehnic și de indemnizație, conform Legii 215/1997. Cei care sunt angajați ai firmelor care sunt membre ale Casei Sociale a Constructorilor și au contribuit la constituirea fondului pentru plata indemnizației de șomaj tehnic primesc șomajul conform acestei legi. Ca valoare, indemnizația este de 75% din media pe ultimele trei luni a salariului de bază brut. Perioada de acordare a indemnizației nu poate fi mai mare de 120 de zile calendaristice în intervalul 1 noiembrie al anului de întrerupere a activității până la data de 31 martie a anului următor, iar Guvernul a introdus aici recent o derogare prin OUG 32/2020, stabilind că perioada de acordare a indemnizației de protecție socială se extinde de drept cu durata stării de urgență.
Indemnizația pentru liberele acordate părinților în timpul suspendării cursurilor școlare este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut. Banii (indemnizația netă și taxele aferente, adică impozit, contribuții la pensii, sănătate și muncă) sunt acoperiți integral inițial de angajator, iar ulterior se cere lunar decontarea de la stat a indemnizației nete.
Indemnizația pentru profesioniști este de 75% din câștigul salarial mediu brut și aceasta se acordă la cerere numai cât e stare de urgență.
Impozitul pe venit (10%), contribuția la pensii (25%) și contribuția la sănătate (10%) sunt datorate de salariat și plătite efectiv de angajator. Contribuția la muncă (2,25%) este datorată și plătită efectiv de angajator.
Starea de urgență a fost decretată, din cauza epidemiei de coronavirus, pentru perioada 16 martie - 14 mai 2020.