În aprilie, prin Ordinul Ministerului mediului, apelor și pădurilor (MMAP) nr. 934/2020, autoritățile au stabilit că este posibilă transmiterea actelor în cadrul celor două programe prin care românii îți pot înlocui mașinile vechi cu enele noi, mai puțin sau chiar deloc poluante, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.
Acum, printr-un ordin al aceleiași autorități, adică prin Ordin MMAP nr. 1.347/2020, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, au fost aduse modificări documentelor ce stabilesc cadrul legal al celor două programe, respectiv Ordinul MMAP nr. 324/2020 (Rabla Clasic) și Ordinul MMAP nr. 323/2020 (Rabla Plus), pentru a permite transmiterea documentelor online și în afara stării de urgență.
Concret, Ordinul MMAP 1.347/2020 redefinește, de pildă, noțiunea de dosar de acceptare, care reprezintă de-acum dosarul "cuprinzând documentele obligatorii care se transmit prin intermediul poștei electronice la Autoritate". Anterior apariției acestui ordin, documentele trebuiau depuse la autorități.
Pe de altă parte, și definiția sesiunii de înscriere se modifică, permițînd acum ca, în cadrul acesteia, dosarul de validare să poată fi transmis de către persoana juridică autorităților prin poșta electronică, într-o singură arhivă. De asemenea, potrivit documentului, cererea de decontare va trebui semnată electronic, utilizând o semnătură calificată.
Apoi, după cum spuneam și mai sus, legislația ce vizează programele Rabla Clasic și Rabla Plus a fost modificată, în aprilie, și prin Ordinul Ministerului mediului, apelor și pădurilor nr. 934/2020, ale cărui prevederi stabilesc că, pe perioada în care în țara noastră e decretată stare de urgență, transmiterea documentelor către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) să se facă numai prin e-mail, poșta clasică sau servicii de curierat.
Actul normativ stabilește că, de acum încolo, cei ce vor să obțină prima de casare nu vor mai trebui să obțină certificatul de distrugere sau radiere și, în mod evident, nici să-l prezinte producătorului validat căruia se adresează pentru a se înscrie în programele ce le permit înnoirea mașinilor cu bani de la stat. Totuși, aceștia vor trebui să transmită producătorului informații legate de distrugerea și radierea din evidența circulației a unei mașini vechi.
Totodată, pe perioada stării de urgență, certificatele de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale se pot trimite producătorului validat cu care colaborează solicitantul primei de casare ori ecobonusului sau AFM, după caz, și atunci când au fost obținute prin mijloace electronice.
Nu în ultimul rând și tot pe perioada în care este instituită stare de urgență, nota de înscriere, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice, își prelungește valabilitatea în cazul ambelor programe de finanțare. Mai exact, nota de înscriere este valabilă în acea perioadă:
- în cazul programului Rabla Clasic - 180 de zile, față de 120 de zile, cât e în mod normal;
- în cazul programului Rabla Plus - 220 de zile, față de 180 de zile, cât e în mod normal.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus din acest an aduc câteva modificări față de edițiile anterioare, una dintre acestea permițând acum celor interesați să cumpere inclusiv motociclete.
Comentarii articol (0)