„În contextul pandemiei COVID-19, care a determinat, cel puțin în România, instituirea stării de urgență (și ulterior a stării de alertă, care încă se derulează - n. red.), cu efecte grave asupra mediului economic, decizia de a distribui dividende trimestrial trebuie atent cântărită în considerarea situației particulare a fiecărei societăți. Nu este niciun secret că sunt societăți a căror activitate este blocată sau redusă, dar și societăți a căror activitate este mult mai intensă decât în mod normal”, a precizat, la solicitarea avocatnet.ro, Nicoleta Gheorghe, managing associate la Radu și Asociații.
Cu alte cuvinte, fiecare firmă ar trebui să facă o analiză proprie a situației în care se află. Asta înseamnă nu doar să se uite la profitul înregistrat în prima jumătate a anului, ci și la previziunile pentru a doua jumătate din 2020. Sfatul specialistei a venit la momentul la care se puteau împărți dividende pentru primul trimestru, dar acesta rămâne valabil și acum, având în vedere situația economică curentă.
„O eventuală decizie în sensul distribuirii trimestriale a dividendelor ar trebui luată de asociați doar după analizarea a două aspecte: situația financiară a societății din primul trimestru al anului (plus al doilea trimestru - n. red.) și previziunile economice cu privire la restul exercițiului financiar”, a punctat specialista.
Starea de urgență a fost între 16 martie și 14 mai 2020, iar din 15 mai s-a trecut la starea de alertă, care e programată momentan până pe 16 iulie 2020. Este greu de apreciat când am putea vorbi de o reintrare în normal, în condițiile în care este luată în calcul o nouă prelungire a stării de alertă.
Dacă pentru companiile a căror activitate înregistrează o creștere pe fondul epidemiei dividendele interimare ar putea fi o soluție bună, nu același lucru se poate spune despre cele cu activitate întreruptă sau redusă. Firmele afectate ar trebui să păstreze banii în firmă tocmai pentru a-și asigura supraviețuirea și păstrarea cel puțin a salariaților importanți, dacă nu a tuturor lucrătorilor.
„Astfel, pentru unele afaceri, o distribuire anticipată a profitului doar pe baza unor situații financiare favorabile din primul trimestru (și al doilea trimestru - n. red.) ar putea afecta negativ lichiditățile într-o perioadă în care încasările sunt reduse sau inexistente. Pentru aceste societăți, sumele existente în societate ar putea fi vitale pentru conservarea activității, păstrarea angajaților (sau măcar a angajaților-cheie), dezvoltarea unor noi linii de business adaptate contextului actual etc. În egală măsură, pentru societățile a căror activitate este intensă, o astfel de decizie ar putea fi binevenită pentru asociați”, a explicat Nicoleta Gheorghe.
Primul pas procedural, pentru împărțirea trimestrială a dividendelor, este inventarierea patrimoniului, iar al doilea este întocmirea situațiilor financiare interimare la 30 iunie 2020, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018.
Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului firmei, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, dacă există profit.
Situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală a asociaților.
„Această distribuire a dividendelor interimare nu reprezintă o distribuire a profitului efectiv, ci o plată în avans a acestuia. Astfel, distribuirea efectivă a profitului se va realiza la finalul anului financiar, potrivit situațiilor financiare anuale aprobate de către adunarea generală a asociaților societății și auditate (după caz). Mai mult, dacă sumele distribuite pe parcursul anului ca dividende interimare depășesc profitul stabilit la sfârșitul anului (determinat potrivit situațiilor financiare anuale), eventualele diferențe primite în plus de asociați trebuie să fie restituite societății”, a detaliat specialista de la Radu și Asociații.
Introducerea dividendelor interimare s-a făcut în cursul anului 2018. Astfel, de atunci, firmele au posibilitatea de a împărți trimestrial dividende.