Programul IMM Invest este una din modalitățile prin care Guvernul ajută firmele aflate în dificultate, mai ales din cauza crizei generate de coronavirus, să acceseze credite bancare pentru investiții și pentru acoperirea capitalului de lucru.
Trebuie menționat că, în contextul actual, Guvernul a modificat anumite elemente ale programului IMM Invest, pentru a facilita accesarea creditelor, de către IMM-urile care au nevoie de astfel de finanțări. Printre beneficii se numără acoperirea integrală a dobânzilor unor astfel de credite, precum și a comisioanelor de risc, până la sfârșitul anului 2020 (cu posibilitate de prelungire, în funcție de evoluția situației economice).
În vederea implementării programului, în 8 aprilie au apărut în Monitorul Oficial normele metodologice (în Hotărârea Guvernului nr. 282/2020, aplicabilă tot de miercuri) care explică ce pași trebuie să facă IMM-urile interesate, pentru a putea obține garantarea finanțărilor și acoperirea costurilor eligibile.
Procedura de urmat
După cum spuneam mai sus, IMM-urile interesate pot să se înscrie în program începând de mâine, de la ora 10:00. În vederea aplicației, solicitantul va trebui să se înregistreze pe site-ul IMM Invest, care deja a pus la dispoziție o platformă aferentă.
Referitor la informațiile și documentele ce vor trebui completate și furnizate de IMM-uri, acestea sunt:
- datele de identificare;
- o declarație IMM, în format .pdf (ea poate fi găsită, în cadrul Anexei nr. 1, aici);
- declarația de minimis, în funcție de tipul beneficiarului (întreprindere mijlocie, întreprindere mică, microîntreprindere) și
- opțiunea pentru tipul de credit solicitat.
Odată furnizate datele și documentele, ele vor fi puse la dispoziția instituției de credit (care urmează să fie selectată de solicitant) de către FNGCIMM, urmând ca decizia propriu-zisă de acordare a creditului să fie adoptată de acea instituție de credit.
După aprobarea creditului, instituția de credit va transmite FNGCIMM solicitarea privind acordarea garanțiilor specifice programului, alături de alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, de către IMM-ul beneficiar. Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, FNGCIMM va transmite instituției de credit contractul de garantare și acordul de finanțare, pentru ca acestea să fie semnate de cea din urmă și de beneficiar.
În ceea ce privește durata perioadei de înscrieri, se pare că ea nu va fi una fixă, ci va depinde de momentul epuizării bugetului alocat programului (pentru 2020, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul programului este de 15 miliarde de lei), conform HG nr. 282/2020.