Așa cum ne-a explicat Cornel Vasile, consilier juridic și consultant în forumul avocatnet.ro, angajatorul poate amâna plata salariului pentru intervalul 1-15 martie 2020 până la data la care poate da și indemnizațiile de șomaj tehnic acoperite din banii statului pentru perioada 16-31 martie 2020.
Asta în ideea că banii de șomaj tehnic, ce au fost ceruți statului la începutul lunii aprilie 2020 și ce trebuie virați în 15 zile de la solicitare, ar putea veni după data la care angajatorul achită de obicei salariile.
„Sunt două opțiuni care pot fi luate în considerare. Prima ar fi încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, cu privire la stabilirea unei noi date de plată a salariului, având în vedere că, potrivit art. 166 alin. 1 din Codul muncii, «salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz». În speță, actul adițional va modifica doar data plății salariului. Se poate propune și o anumită perioadă pentru care se modifică acest lucru”, a explicat Cornel Vasile.
A doua variantă ar fi înștiințarea salariaților că salariile vor fi plătite cu întârziere din cauza epidemiei de coronavirus. Practic, am vorbi de o întârziere justificată.
„A doua ar fi o înștiințare către salariați prin care li se comunică întârzierea justificată a plății salariului (altfel spus, plata salariului făcându-se la o altă dată decât cea menționată în contractul individual de muncă), bazată pe efectele pandemiei de coronavirus. În acest caz, angajatorul se poate baza pe prevederile alineatului 4 al articolului menționat mai sus, care dispune că «întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului»”, a adăugat specialistul.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020, banii de șomaj tehnic se cer lunar statului pentru zilele de stare de urgență din luna anterioară în care salariații au avut contractele suspendate efectiv. Indemnizațiile brute vin în 15 zile de la solicitare. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare, angajatorii trebuie să achite indemnizațiile nete către salariați, urmând ca taxele aferente să fie declarare și plătite statului în luna următoare.
Indemnizația de șomaj tehnic este acoperită de obicei de angajator, aceasta având un cuantum de 75% din salariul de bază. În timpul stării de urgență, statul acoperă, la cerere, indemnizația, dar numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut, doar pentru zilele de stare de urgență în care salariații au contractele suspendate.