Un specialist activ în forumul avocatnet.ro lămurește că angajatorul are, în esență, două variante. Mai precis, consilierul juridic Cornel Vasile spune că:
- una este emiterea unei decizii de încetare a suspendării inițiale a contractelor individuale de muncă ale salariaților și emiterea unei noi decizii de suspendare începând cu data de 15 aprilie 2020;
- a doua este prelungirea deciziei inițiale de suspendare cu încă 30 de zile.
Ambele variante implică raportarea în Revisal a schimbărilor. Conform Hotărârii Guvernului 905/2017, încetarea unei suspendări contractuale și începerea unei suspendări contractuale se raportează cu o zi în avans.
Starea de urgență a fost decretată inițial pentru 30 de zile, în intervalul 16 martie - 14 aprilie 2020. Însă șeful statului a decis azi că starea de urgență se prelungește cu încă 30 de zile, până pe 14 mai 2020. Decretul de prelungire a fost oficializat deja astăzi și se va aplica de mâine.
Șomajul tehnic se acordă numai în situația în care angajatorul suspendă contractele individuale de muncă ale salariaților, din inițiativă proprie, din cauza „întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, așa cum prevede Codul muncii.
De obicei, în timpul suspendării, salariații trebuie să primească din banii firmei o indemnizație de șomaj tehnic de 75% din salariul de bază. Însă, în timpul stării de urgență, statul acoperă, la cerere, indemnizațiile, însă numai pentru maximum 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru zilele efective de suspendare a contractelor.