Starea de urgență a fost decretată în România pentru 30 de zile, în intervalul calendaristic 16 martie - 14 aprilie 2020, însă urmează să se oficializeze o prelungire cu alte 30 de zile. Asta înseamnă că starea de urgență se va extinde până în data de 14 mai 2020.
În Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020, este subliniat foarte clar faptul că indemnizațiile de șomaj tehnic sunt acoperite, la cerere, din banii statului, numai pentru perioada stării de urgență.
„Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, este explicat la articolul XI al actului normativ.
Prin urmare, din moment ce banii de șomaj tehnic se cer lunar statului, angajatorii sunt subvenționați din fonduri publice după cum urmează:
- martie 2020: se acordă bani numai pentru intervalul calendaristic 16-31 (banii se cer luna asta);
- aprilie 2020: se acordă bani (momentan) pentru intervalul calendaristic 1-14 (banii se cer în luna mai); după ce se oficializează prelungirea stării de urgență, banii se vor acorda pentru întreaga lună aprilie;
- mai 2020: după ce se oficializează prelungirea stării de urgență, banii se vor acorda pentru intervalul calendaristic 1-14.
După ce starea de urgență va înceta, angajatorii care-și mențin salariații în șomaj tehnic vor trebui să suporte din bani proprii indemnizațiile.
Trimiterea în șomaj tehnic implică suspendarea contractelor de muncă ale salariaților, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
În perioada de șomaj tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază. Cât e stare de urgență, indemnizația de șomaj tehnic este acoperită, la cerere, din banii statului, însă numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut.