Din 16 aprilie, de când a apărut OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, printre care și cele despre care vorbim aici, Guvernul a suspendat pentru creanțele bugetare măsurile de executare silită prin somație și valorificarea bunurilor la licitație și, de asemenea, a decis că nu vor mai începe altele noi - asta, până când tot Guvernul va decide ridicarea acestor suspendări. Fac excepție doar creanțele bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni.
Notă: Redacția noastră prezenta recent faptul că somații de plată au început să fie trimise zilele trecute contribuabililor, dar că asta nu înseamnă că aceștia vor fi executați pentru sumele imputate.
Prin OUG nr. 29/2020, Guvernul a sistat doar popririle pentru creanțe bugetare, dar nu și alte tipuri de executare silită pentru creanțe bugetare. Merită amintit aici și că, pe perioada stării de urgență, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu 21 martie, neachitate, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, potrivit aceleiași ordonanțe.
De asemenea, prin aceeași ordonanță 48, Guvernul a decis ca pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile de la terminarea ei, termenele de prescripție se suspendă și nu încep să curgă pentru:
- dreptul contribuabilului de a cere restituirea creanțelor fiscale;
- dreptul organului fiscale de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită.
În fine, alte măsuri fiscale recent adoptate de Guvern sunt: suspendarea plății impozitului specific pe perioada întreruperii activității firmei, situațiile financiare pentru anul 2019 pot fi depuse până în iulie, iar pe perioada stării de urgență, plata cu întârziere a ratelor din cadrul eșalonărilor la plată nu este penalizată.