Regulile pentru acordarea indemnizației de profesionist pentru membrii cooperativelor angajați cu convenție individuală de muncă sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020 și de Ordonanța de urgență a Guvernului 32/2020. Banii pot fi ceruți lunar de la stat numai dacă membrii cooperativelor își întrerup activitatea, din cauza epidemiei de coronavirus, în timpul stării de urgență.
Inițial, ordonanțele prevedeau că membrii angajați la cooperative cu convenție individuală de muncă se adresau pe cont propriu autorităților pentru a primi banii, însă regula a fost schimbată marțea trecută prin Ordonanța de urgență a Guvernului 53/2020. Acum, cooperativa cere bani de la stat pentru ei, la fel cum face deja pentru cei angajați cu contract individual de muncă.
Apoi, vineri a apărut și Ordinul 848/2020 al Ministerului Muncii, cu modelele actelor necesare pentru ca societățile cooperative să ceară indemnizațiile pentru membrii angajați cu convenție. Documentația (o cerere, o declarație pe propria răspundere și o listă a beneficiarilor, ce sunt anexate la articol) se transmite lunar pe e-mail către agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială.
Cooperativele primesc de la stat indemnizațiile brute (4.072 de lei pentru fiecare persoană), din care rețin taxe (impozit, contribuție la pensii, contribuție la sănătate), și apoi dau membrilor indemnizațiile nete în cel mult trei zile lucrătoare. Taxele sunt declarate prin formularul 112 și plătite la stat în luna următoare de după primirea banilor, până la data de 25.
Dacă au membri angajați cu contracte individuale de muncă, cooperativele cer, ca angajator, subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru aceștia. Indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul brut, însă statul acoperă maximum 4.072 de lei (sumă brută).
Cooperativele pot fi, de exemplu, societăți meșteșugărești, societăți agricole, societăți pescărești, societăți de transporturi sau societăți forestiere.
Cooperativele pot încheia cu membrii lor, în baza raporturilor de muncă dintre părți, fie contracte individuale de muncă, fie convenții individuale de muncă. Însă numai cei cu contracte individuale de muncă au calitatea de salariați, nu și cei cu convenții individuale de muncă. Aceștia din urmă sunt considerați profesioniști, în baza Codului civil.
Starea de urgență este între 16 martie și 14 mai 2020. Banii de la stat vin numai pentru zilele de stare de urgență în care membrii cooperativelor nu lucrează efectiv.