Programul IMM Invest vizează două elemente principale. Pe de o parte, vorbim de o garantare, de către stat, a anumitor tipuri de credite (de investiții și pentru capital de lucru), oferite de bănci pentru IMM-uri.
Pe de altă parte, programul vizează și o schemă prin care statul acoperă, pentru o anumită perioadă de timp, anumite sume ce ar fi trebuit plătite, în mod normal, de IMM-ul creditat (dobânzi, comisionul de risc sau comisionul de administrare).
Doar că, pentru a putea să beneficieze de facilitățile instituite prin programul IMM Invest, firmele trebuie să îndeplinescă anumite condiții. Mai mult, există riscul ca (ne)îndeplinirea acelor condiții să nu fie clară de la început, ceea ce ar putea duce la acordarea creditului, cu descoperirea ulterioară a neîndeplinirii acelor cerințe. Sau, chiar dacă îndeplinește la început acele condiții necesare pentru a beneficia de facilitățile IMM Invest, beneficiarul nu le mai îndeplinește pe parcurs.
În situații precum cele de mai sus, IMM-ul ar putea fi obligat să reîntoarcă ajutorul de stat primit, împreună cu plata unor dobânzi, astfel cum este precizat și în acest set de întrebări și răspunsuri pus la dispoziție pe site-ul oficial al programului. Mai jos, voi prezenta o serie de situații în care neîndeplinirea condițiilor ar putea avea loc, în practică:
1) IMM-ul își concediază salariații. Una din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un IMM, pentru a putea beneficia de programul IMM Invest, este să nu își concedieze salariații, începând cu data de 4 aprilie și până la finalul anului.
Acest lucru nu trebuie înțeles în sensul că angajații nu își pot da demisia, de exemplu, ci doar că IMM-ul nu poate fi cel care dispune concedierea lor.
2) Solicitantul nu îndeplinește criteriile stabilite de legislație pentru IMM-uri. Cu alte cuvinte, nu îndeplinește condițiile privitoare la numărul de angajați sau la cifra de afaceri, pentru ca solicitantul să fie considerat un IMM.
Acest lucru se poate întâmpla dacă vorbim de întreprinderi legate sau partenere (în esență, când o companie deține capital social sau drepturi de vot în altă companie). Practic, o întreprindere trebuie să adauge, la datele sale, pe cele ale întreprinderii partenere (proporțional cu cota din drepturile de vot sau capital deținute în cea din urmă de prima) sau pe cele ale întreprinderii legate (în totalitate), inclusiv declarația IMM trebuind să reflecte acest lucru.
Dacă acest lucru nu se întâmplă sau se întâmplă greșit, s-ar putea ca solicitantul să nu mai îndeplinească cerințele pentru a fi considerat IMM și, astfel, să nu se califice pentru schema de ajutor de stat.
3) Nerespectarea acordului de finanțare. Acest scenariu a fost scos în evidență în seria de întrebări și răspunsuri la care am făcut referire mai sus, menționându-se expres că, într-o asemenea situație, IMM-ul va fi obligat să ramburseze ajutorul de stat primit, împreună cu dobânda.