Deși plafonul alocat pentru programul IMM Invest a fost deja depășit, se vorbește despre posibilitatea extinderii acestuia, astfel încât și alte IMM-uri să poată să aplice pentru creditele garantate de stat.
În această ipoteză, trebuie prezentată situația întreprinderilor legate sau partenere, adică ale acelor situații în care o companie deține drepturi cu privire la cealaltă (ajungându-se și la relații de control). Practic, în cazul întreprinderile partenere, e vorba de deținerea drepturilor de vot sau a capitalului uneia de către cealaltă, însă fără să existe un control efectiv. Acesta, în schimb, există în cazul întreprinderilor legate.
Primul lucru care trebuie menționat aici e că, pentru a aplica pentru programul IMM Invest, solicitanții trebuie să completeze o declarație unde să arate categoria în care se încadrează - fie întreprinderi autonome, fie legate sau partenere, dacă există acea relație pe care am menționat-o mai sus.
După aceea, o chestiune foarte importantă pentru întreprinderile legate sau partenere este că ele trebuie să își recalculeze datele (referitoare la numărul mediu anual de salariați, cifra de afaceri netă anuală și activele totale), în funcție de relația în care se află cu întrerpinderea parteneră/legată.
Acest lucru este important, întrucât, după recalculare, firmele interesate s-ar putea să nu mai fie eligibile pentru a participa în programul IMM Invest (de exemplu, dacă depășesc numărul mediu de salariați anual, care este de maximum 250). Mai multe detalii despre ce condiții trebuie să îndeplinească o entitate, pentru a fi considerată IMM, pot fi găsite aici.
Dacă e vorba de o întreprindere parteneră, la calculul datelor primei întreprinderi se vor adăuga, proporțional cu procentul deținut din capitalul social sau drepturile de vot ale celeilalte întreprinderi, datele aceleia din urmă.
În schimb, dacă vorbim de întreprinderi legate, datele întreprinderii legate se vor adăuga la datele celeilalte întreprinderi în proporție de 100%.
Un alt lucru ce trebuie punctat este că, și în ipoteza în care întreprinderile legate, de exemplu, îndeplinesc condițiile și sunt considerate IMM-uri, acestea nu pot aplica separat, astfel că ele pot participa în program doar împreună.
Care sunt întreprinderile partenere și care sunt cele legate
Întreprinderile legate, conform Legii nr. 346/2020, formează, practic, un grup unde influența uneia asupra celeilalte este atât de puternică încât se poate considera că cele două nu acționează independent.
Ca regulă, una din întrerpinderi deține majoritatea drepturilor de vot sau are puterea să numească membrii conducerii sau ai organelor de supraveghere ale celeilalte. Vorbim, practic, de următoarele situații:
- o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților celeilalte întreprinderi;
- o întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;
- o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
- o întreprindere este acționară sau asociată a celeilalte întreprinderi și deține singură, în baza unui acord cu alți acționari ori asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau asociaților întreprinderii respective.
Așadar, se poate vedea clar că elementul esențial, aici, este controlul sau, cel puțin, o influență dominantă a unei întreprinderi asupra celeilalte.
Întreprinderile partenere, în schimb, deși vizează deținerea capitalului sau a drepturilor de vot ale unei alte companii, nu presupun existența unui control efectiv sau o influență dominantă. Practic, tot Legea nr. 346/2020 prevede că se află în asemenea relații acele întreprinderi care dețin (fie singure, fie împreună cu alte întreprinderi legate) 25% sau mai mult din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei alte întreprinderi.