„(...) limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 (...)”, este noua condiție introdusă pentru acel plafon de la impozitul micro.
Modificarea necesită o atenție sporită constantă din partea companiilor care aplică impozitul micro, sunt de părere specialiștii de la Nowium Tax & Finance:
„Toate microîntreprinderile vor fi, prin urmare, nevoite să analizeze cu atenție încadrarea în această condiție, chiar și dacă asociatul nu mai deține alte microîntreprinderi. Plafonul maxim de 500.000 euro va trebui, practic, urmărit în mod continuu în timpul exercițiului financiar și va trebui analizat prin cumularea propriilor venituri cu cele ale întreprinderilor legate. Depășirea plafonului în cursul anului determină ieșirea din sistemul micro și aplicarea impozitului pe profit, începând cu trimestrul în care se depășește plafonul.”
Din Legea 346/2004 reiese că, în funcție de relația lor cu alte întreprinderi (raportată la capitalul sau la drepturile de vot deținute ori la dreptul de a exercita o influență dominantă), avem trei tipuri de întreprinderi - autonome, partenere, legate. Întreprinderile legate sunt cele între care există oricare dintre următoarele raporturi:
- o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților celeilalte întreprinderi;
- o întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;
- o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
- o întreprindere este acționară sau asociată a celeilalte întreprinderi și deține singură, în baza unui acord cu alți acționari ori asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau asociaților întreprinderii respective.
„Întreprinderile între care există oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acționează de comun acord, sunt, de asemenea, considerate întreprinderi legate, dacă își desfășoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeași piață relevantă ori pe piețe adiacente. O piață adiacentă, în sensul prezentei legi, este acea piață a unui produs sau a unui serviciu situată direct în amonte ori în aval pe piața în cauză”, mai scrie în Legea 346/2004.
Conform Expertului contabil Luiza Daneliuc, este important să reținem trei lucruri în privința întreprinderilor legate:
- această definiție nu are legătură numai cu rudele, ci se referă la orice persoane care acționează de comun acord;
- „întreprindere” nu înseamnă doar SRL-uri, ci și PFA-uri, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, ONG-uri, SA-uri - practic, orice entitate fiscală;
- singura parte pozitivă din această definiție este că se precizează că întreprinderile legate trebuie să acționeze pe aceeași piață relevantă (cu alte cuvinte, să aibă același obiect de activitate) sau pe piețe adiacente.
Inclusiv Gabriel Biriș, Partener la Biriș Goran, îndeamnă microfirmele să facă o analiză amănunțită a situației proprii, deoarece „este foarte posibil ca multe dintre microîntreprinderi să pice acest test și să aplice impozitul pe profit, din 2024, chiar dacă asociatul nu mai deține alte microîntreprinderi.”
Notă: Aceasta este doar una dintre modificările aduse recent regimului micro prin OUG 115/2023.
Comentarii articol (3)