avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale INTERPRETAREA DEFINITIEI INTREPRINDERILOR LEGATE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

INTERPRETAREA DEFINITIEI INTREPRINDERILOR LEGATE

Buna ziua,

Am o mare nelamurire. Vreau sa accesez finantari dar nu stiu cum sa interpretez definitia intreprinderilor legate, in cazul meu este vorba de mai multe firme la care suntem asociati si administratori eu si sotul meu. Fiecare firma are alt obiect de activitate. Faptul ca eu si sotul detinem toate partile sociale in cazul SRL sau in cazul SA, actiunile, si suntem si administratori, ne incadreaza sau nu in categoria intreprinderilor legate? Textul legii il cunosc doar ca nu stiu cum sa-l aplic concret in cazul meu, de aceea va solicit sprijinul.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: calutzi , utilizator 20:16, 7 Septembrie 2009
"În funcţie de realţia lor cu alte întreprinderi, întreprinderile sunt:

a. Întreprinderi autonome = acea întreprindere care deţine mai puţin de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (oricare dintre acestea este mai mare) în una sau mai multe întreprinderi

Sau = dacă una sau mai multe întreprinderi nu deţin mai mult de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot ale întreprinderii în cauză.

b. Întreprinderile partenere = întreprinderile între care există următoarea relaţie: întreprinderea din amonte deţine, individual sau în comun cu una ori mai multe întreprinderi legate, 25% sau mai mult din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei alte întreprinderi (din aval).

c. Întreprinderile legate = sunt întreprinderile între care există oricare din următoarele raporturi:

- O întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor celeilalte întreprinderi;

- O întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;

- O întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;

- O întreprindere este acţionară sau asociată a celeilalte întreprinderi şi deţine singură, în baza unui acord cu alţi acţionară ori asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor întreprinderii respective.

- O întreprindere între care există oricare din raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acţionează de comun acord, dacă îşi desfăşoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeaşi piaţă relevantă sau pe pieţe adiacente (= acea piaţă a unui produs sau a unui serviciu situată direct în amonte ori în aval de piaţa respectivă). "


In cazul Dumneavoastra se aplica definitia Intreprinderilor legate. In solicitarea finantarii va trebui sa prezentati informatiile la nivel consolidat si nu la nivelul unei singure intreprinderi. Nu inseamna ca nu aveti acces la finantare, dar munciti mai mult pentru dosar.

Mult succes!
Cred ca raspunsul este ca puteti fi incadrati la categotia intrepinderi legate.
@gabescu:
sintagma "puteti fi incadrat" induce ideea unei "optiuni" pentru cel care solicita finantarea, optiune pe care ar putea-o exercita sau nu, dupa preferinta...

raman la pozitia mea din raspuns: " in cazul Dvs se aplica definitia intreprinderilor legate", ceea ce inseamna ca trebuie sa se incadreze in categoria intreprinderilor legate, cu riscul de a iesi, prin consolidare, din sfera IMM-urilor :stunned:

M-am uitat pe animmc.ro si minind.ro la definitia intrerprinderilor iar acolo toate exemplele date si in toate cazurile, se refera la intreprinderi care detin actiuni sau parti sociale la societatea care cere finantare, nu la persoane fizice.
Ultimul paragraf de la lit. c (extras din Legea 346/2004) acopera si partea de detinere prin intermediul persoanelor fizice. Exemplele cautate in site-urile animmc.ro si minind.ro nu sunt limitative. Raman la parerea ca sunt intreprinderi legate. :)

Alte discuții în legătură

Societati legate/ partenere AmaliaV AmaliaV Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Eu sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala si sotul asociat unic si administrator la o ... (vezi toată discuția)
Incadrare intreprinderi ca legate, partenere sau autonome cristian.radu cristian.radu Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate referitor la urmatoarea problema. Daca exista mai multe intreprinderi intre care elementul de legatura il ... (vezi toată discuția)
Imm-intreprinderi legate tehconei tehconei Societatea A rezidenta este intreprindere mijlocie si detine 99% din drepturilor de vot ale asociaţilor celeilalte întreprinderi B rezidenta; La societatea ... (vezi toată discuția)