Anunțul că 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență a fost făcut pe 4 mai de președintele statului. Din 15 mai, România va fi în stare de alertă, renunțându-se treptat la restricțiile impuse pe perioada stării de urgență (câteva cuvinte despre starea de alertă și cum se diferențiază ea de cea de urgență, în acest material). Renunțarea treptată va presupune, potrivit președintelui Iohannis, că din 15 în 15 zile, în funcție de evoluția răspândirii virusului, măsurile se vor relaxa.
Notă: Materialul de față își propunse să prezinte măsurile anunțate de membrii Guvernului și de președintele țării până la acest moment.
Pornind de la faptul că deplasarea în interiorul localității se va putea face, din 15 mai, fără declarații și alte motivări, se vor putea redeschide multe afaceri care chiar dacă nu au fost închise de autorități, s-au închis din lipsă de clienți.
Concret, de la 15 mai, în zona de business se vor putea redeschide următoarele activități:
- saloanele de îngrijire personală și cabinetele stomatologice, potrivit președintelui statului;
- hotelurile vor fi deschise clienților, conform premierului (cu toate că aici nu a existat un ordin de închidere, ele s-au închis din cauza lipsei clienților, în contextul restricțiilor de deplasare);
- activitățile de comerț, dar nu din mall-uri, potrivit premierului.
Vor rămâne însă în continuare închise și după 15 mai restaurantele, barurile, cafenelele. Aici, atât premierul, cât și ministrul ecomoniei, Virgil Popescu au declarat recent că primele care s-ar putea redeschide ar fi terasele, înaintea spațiilor închise, adică cele care pun cele mai mari probleme din punct de vedere a răspândirii virusului. Potrivit ministrului, este dificil însă de spus acum când anume se vor deschide aceste spații.
Se vor deschide, de asemenea, de la 15 mai, bazele sportive, dar numai pentru sportivii de performanță, nu și pentru amatori. Ministrul sportului a ținut astăzi o conferință în care a prezentat lista de măsuri ce vor trebui respectate în privința redeschiderii bazelor sportive, spunând și că atât pe perioada pregătirii, cât şi pe perioada competiţiilor, când se vor putea relua, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonament.
Sportul individual, în aer liber, va fi permis din 15 mai, dar nu în grupuri de peste trei oameni.
Din 15 mai, vor fi redeschise și muzeele, anunța luni președintele Klaus Iohannis. Ministrul culturii a completat astăzi la EuropaFm subiectul și a precizat că vom putea merge la muzeele în care se pot lua măsuri de protecție sanitară. Următorul pas propus de ministru este deschiderea teatrelor și sălilor de spectacole, de la începutul lunii iunie, dar în anumite condiții - de genul să nu existe un grad de ocupare mai mare de 50% din capacitatea spațiului respectiv.
La 15 mai nu vor fi deschise, așadar, spațiile culturale - nici săli de spectacole, nici cinematografele.
În fine, în domeniul educației, se anunțase deja că nu se vor relua cursuri, cel puțin nu până la toamnă, iar ministrul educației, Monica Anisie, clarifica recent faptul că nu se vor suspenda examenele naționale pentru clasele a VIII-a și a XII-a. O problemă este cea a creșelor și grădinițelor, care sunt momentan închise. Niciunul dintre membrii Guvernului, nici președintele țării nu au spus că acestea se vor redeschide după 15 mai. Premierul a declarat că este luată în calcul redeschiderea, însă numai după o anchetă epidemiologică de amploare. Principala problemă este, de fapt, ce vor face acei părinți care își duceau copiii la creșe și grădinițe pe timpul verii, întrucât unii dintre ei riscă să își piardă acum locul de muncă pentru că nu au cu cine să îi lase pe copii acasă. Nu există însă nicio concluzie exprimată pe acest subiect până acum, motiv pentru care, de la 15 mai, aceste spații vor rămâne în continuare închise până când autoritățile vor decide altfel.
Comentarii articol (1)