Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriGuvernul a adoptat săptămâna trecută posibilitatea reducerii cu până la jumătate a impozitelor pe clădiri pe 2020 pentru proprietarii marilor spații comerciale care au redus chiriile în perioada aceasta. Desigur, decizia în sine de a aplica reducerea și procentul aparține fiecărei autorități locale. Prin asta, Guvernul spune că speră să ajute chiriașii, însă e posibil ca decidenții să ignore anumite practici din piață cu privire la plata acestor impozite.
Articolul continuă mai jos
Măsura a fost anunțată vineri și este așteptată să apară în Monitorul Oficial cât de curând. Prin ea, spunea șeful Cancelariei premierului, Guvernul încearcă să înduplece proprietarii acestor spații să negocieze cu chiriașii lor chirii mai mici pe perioada crizei generate de epidemia de coronavirus, dar și să îi ajute pe chiriașii a căror activitate a fost închisă în această perioadă și care au suferit pierderi financiare din cauza aceasta.
Într-adevăr, în teorie, lucrurile așa ar sta. Statul "e om" cu proprietarul spațiului dacă și el, la rândul său, "e om" cu chiriașul lui, cum ar veni (premisa reducerii este ca proprietarul să demonstreze că a redus chiriile pentru cei care ocupă spațiile comerciale).
Numai că este o practică destul de răspândită aceea ca, în fapt, tot chiriașul să achite impozitul, proporțional cu cât ocupă pe "domeniul" proprietarului. Aud adesea de la avocați că, în înțelegerile contractuale dintre proprietarul spațiului și firma care va ocupa acel spațiu cu magazinul său, cel dintâi reușește să-i impună celui din urmă să plătească aproximativ tot ce ar fi de plătit, fie că e un cost deja stabilit (cum sunt impozitele pe proprietate), fie că e unul imprevizibil.
Cu alte cuvinte, este răspândită practica de a suporta tot chiriașul impozitul pe proprietate. Nu vorbim aici de o mutare a sarcinii fiscale - nicidecum. Chiriașul doar acceptă ca din buzunarul său contribuabilul în drept să plătească impozitul pe care-l datorează statului.
În atare situații, măsura Guvernului nu va ajuta. Pentru că Executivul se gândește că are pe cine îndupleca să lase în jos chiriile firmelor cu reducerea acestor impozite, însă proprietarul, cel din al cărui buzunar NU ies banii de impozit, nu are cu ce să fie înduplecat. Practic, firma-chiriaș este cea care ar trebui să înduplece proprietarul să îi reducă din chirie, în condițiile prevăzute de ordonanța pe cale să apară, ocazie cu care să se obțină și reducerea și din impozit, pe care tot ea îl plătește în fapt.
În esența ei, măsura Guvernului nu este una rea sau criticabilă, doar că este paralelă cu astfel de realități din practică, iar scopul său nu va fi atins așa cum preconiza Executivul că se va întâmpla. Desigur, replica ar putea fi: de ce acceptă firmele astfel de înțelegeri? Pentru că, de cele mai multe ori, nu există alte variante. Adesea, concurența pe un spațiu dintr-un mare magazin este acerbă - dacă primul pretendent nu acceptă, alți 10 stau la coadă, ceea ce face ca proprietarul spațiului să impună cam ce termeni dorește în contractele sale.
Citește mai mult despre reducere impozit, editorial
Comentarii articol (3)