Conform Ordonanței de urgență a Guvernului 70/2020, este vorba de evenimentele culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale sau de divertisment care sunt reprogramate până la finalul anului 2021 din cauza efectelor epidemiei.
Astfel, pentru veniturile impozabile obținute de rezidenți și nerezidenți din organizarea evenimentelor ori din participarea efectivă la această activitate, impozitul se calculează și se reține în momentul plății venitului. Apoi, impozitul se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care a avut loc evenimentul.
Totodată, impozitul se calculează, se reține, se declară și se plătește în lei la cursul de schimb al pieței valutare, care este comunicat de Banca Națională a României pentru ziua în care se face plata venitului către nerezidenți. Certificatul pentru atestarea impozitului plătit în România se eliberează nerezidenților după plata efectivă a sumei datorate.
Conform Codului fiscal, rezident înseamnă orice persoană juridică română, persoană juridică străină cu locul de exercitare a conducerii efective în România, persoană juridică cu sediul social în România, înființată în baza legislației europene, și persoană fizică rezidentă. Nerezident înseamnă orice persoană juridică străină, persoană fizică nerezidentă și alte entități străine, care nu sunt înregistrate în România.
Aceeași ordonanță prevede reguli speciale și pentru sumele achitate de consumatori pentru biletele de acces la evenimentele și festivalurile care ar fi trebuit să aibă loc între 8 martie și 30 septembrie 2020. În esență, organizatorii trebuie să permită accesul la evenimentele reprogramate în baza biletelor deja achitate. Dacă evenimentele se anulează, organizatorul trebuie să dea vouchere care să fie folosite pentru alte evenimente sau, ulterior, să ramburseze sumele plătite de consumatori.