După cum scrie în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.438/2020 (care conține Ghidul la care am făcut referire mai sus și care a apărut în Monitorul Oficial din 30 iulie, aplicându-se de la aceeași dată), autoritățile vor suporta 60% din costurile aferente eficientizării energetice a locuinței, dar nu mai mult de 70.000 de lei (aproximativ 15.000 de euro).
Atenție! Ghidul de finanțare nu înseamnă că au început înscrierile. Conform Ordinului nr. 1.438/2020, perioada propriu-zisă de înscrieri va fi aprobată de președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Cu cel puțin 30 de zile înainte de data de la care se deschide sesiunea de înscrieri va apărea pe site-ul AFM informația concretă privitoare la momentul înscrierii.
Cele cinci tipuri de modernizări pentru care se vor putea cere finanțarea menționată mai sus (inclusiv pentru anumite costuri separate) sunt:
1. Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii
Cei care vor să-și reabiliteze termic locuința vor putea folosi banii pentru următoarele tipuri de investiții:
- înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv montarea de grile higroreglabile;
- izolarea termică a elementelor de construcție exterioare opace (pereți exteriori, terase, învelitoarea șarpantei și alte elemente similare);
- izolarea termică a planşeului peste sol sau peste ultimul nivel al clădirii.
2. Instalarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum a apei
În această categorie de modernizare se încadrează investițiile pentru:
- cazane cu condensare și pompe de căldură, exceptând aparatele de tip aer-aer (aparate de aer condiționat);
- panouri solare termice, inclusiv sistemele de stocare a energiei termice;
- sisteme de microcogenerare pe gaz natural, pe biogaz, precum și cele bazate pe gazificarea deșeurilor menajere (resturi alimentare, dejecții animaliere și umane etc.) și nemenajere din locuințele unifamiliale (resturi lemnoase, peleți de natură lemnoasă, peleți de natură agricolă);
- sisteme de încălzire/răcire cu schimbare de fază;
- sisteme de producere a biogazului din deșeuri menajere organice generate de locuințele unifamiliale;
- izolarea termică a conductelor de distribuție și a unităților de acumulare;
- dotarea cu dispozitive de reglare pentru încalzirea și preparea apei calde de consum;
- înlocuirea sau reabilitarea instalației interioare (corpuri de încălzire, încălzire prin pardoseală, conducte, robinete, boilere, schimbătoare de căldură și alte elemente similare din componența instalației de încălzire și preparare a apei calde de consum);
- programatoare orare pentru comanda instalațiilor de încălzire și răcire.
3. Achiziționarea și montarea de sisteme centralizate de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii
Cei care vor să facă astfel de investiții trebuie să se asigure că sistemele cumpărate vor avea o eficiență minimă de recuperare a căldurii de 75%.
4. Reabilitarea sau modernizarea sistemului de iluminat aferent clădirii
Aceste tipuri de cheltuieli se referă la:
- înlocuirea corpurilor sau surselor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri sau surse cu tehnologie LED;
- utilizarea senzorilor de mișcare/prezență, acolo unde aceștia se impun pentru economia de energie (poduri, mansarde, debarale);
- dispozitive pentru reglarea nivelului de iluminat, inclusiv programatoare orare.
5. Sisteme de umbrire exterioară
În această categorie intră achiziționarea și montarea de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar, adică o sticlă specială care, odată motată pe fațadele clădirilor, respinge lumina puternică a soarelui și menține o temperatură constantă în locuință.
Tot sisteme de umbrire exterioară sunt considerate și obloanele, jaluzelele sau rulourile cu control manual sau cu reglare automată inteligentă.
Acestea vor fi făcute de un auditor energetic pentru clădiri atestat. Statul va acoperi până la 2.500 de lei, inclusiv TVA.
Important! Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de echipamente, aparate electronice, corpuri de iluminat se decontează în cadrul Programului doar dacă produsele achiziţionate sunt noi.
Tot în cadrul programului Casa Eficientă Energetic, care cuprinde nouă etape, se decontează și alte cheltuieli generate de operațiunile de modernizare a locuinței. Astfel, sunt considerate cheltuieli eligibile și cele referitoare la:
- creșterea etanșeității la aer a anvelopei clădirii și la montarea tâmplăriei termoizolante;
- asigurarea continuității stratului etanș la nivelul îmbinărilor sau străpungerilor în anvelopa clădirii;
- repararea acoperişului tip terasă sau şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
- demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele sau terasa clădirii, precum şi montarea sau remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie;
- refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
- repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura clădirii.
De asemenea, vor fi decontate inclusiv cheltuielile pentru obținerea certificatului de performanță energetică și pentru efectuarea auditului energetic, dar nu mai mult de 2.500 de lei (inclusiv TVA). De altfel, acestea sunt și singurele cheltuieli care se decontează înaintea lucrărilor de intervenție. În rest, toate sumele de bani vor fi decontate de stat, după semnarea contractului de finanțare.
Atenție! Înscrierile pentru Programul Casa Eficientă Energetic nu se pot face, momentan. Pentru aceasta, e nevoie ca perioada de înscrieri să fie aprobată de președintele AFM.
Comentarii articol (4)