Printre persoanele ce vor putea beneficia de finanțările garantate de stat, în cadrul programului IMM Invest, se vor număra toți profesioniștii, astfel cum sunt aceștia înțeleși de legislația civilă (cum spuneam mai sus, un exemplu ar fi avocații).
Mai exact, după ce legea de modificare a programului IMM Invest (care a fost adoptată de Parlament), la care am făcut referire mai sus, va fi promulgată și va apărea în Monitorul Oficial, va exista o prevedere expresă conform căreia vor putea accesa programul și „profesioniștii așa cum sunt reglementați de” Codul civil.
Conform Codului civil, profesioniști sunt considerați „toţi cei care exploatează o întreprindere”. Cu alte cuvinte, oricine desfășoară sistematic o activitate „de producţie, comerţ sau prestări de servicii, indiferent dacă se urmăreşte sau nu un scop lucrativ”. Aici intră, de exemplu, avocații sau notarii.
Modificarea este importantă, pentru că, în urmă cu ceva timp, într-un set de întrebări și răspunsuri puse la dispoziție de autorități, s-a stabilit (în condițiile formei actuale a legislației, deci înainte să intre în vigoare - dacă vor intra - modificările prezentate în cadrul acestui articol) că profesioniști precum avocații nu pot accesa programul IMM Invest, neintrând în cateogria IMM-urilor.
Bineînțeles, astfel de profesioniști vor trebui să îndeplinească celelalte condiții pentru a participa în program (despre care am scris, pe larg, în mai multe articole ce pot fi găsite aici), modificarea doar clarificând că și ei pot accesa creditele garantate de stat, neoferindu-le un tratament relaxat.
Atenție! Modificările acestea se vor aplica doar dacă legea în care sunt conținute este promulgată de președintele României și apare în Monitorul Oficial. Parcursul legislativ al legii, alături de alte modificări coținute în actul normativ adoptat de legislativ, poate fi urmărit aici.