1. Ajutorul este de maximum 2.253 de lei pentru fiecare salariat reactivat
Începând din iunie 2020, statul decontează, timp de trei luni, 41,5% din salariul brut al fiecărui angajat care a fost în șomaj tehnic și care a fost reactivat - deci, este vorba de salariații reactivați care lucrează în iunie. Din prevederi se înțelege că banii se pot cere chiar dacă reactivarea a intervenit, de exemplu, înainte de iunie 2020, dar banii se dau numai începând cu iunie 2020. Deși este vorba de 41,5% din salariul brut, suma nu poate depăși 41,5% din câștigul salarial mediu brut, adică 2.253 de lei. Ajutorul nu se acordă instituțiilor și autorităților publice sau angajatorilor privați aflați în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de epidemia de coronavirus. Ajutorul nu se cumulează cu primele oferite prin Legea șomajului pentru angajarea anumitor persoane.
2. Ajutorul se cere numai dacă salariații au fost în șomaj tehnic cel puțin 15 zile
Angajatorii pot cere decontarea unei părți din salarii numai dacă angajații reactivați au stat în șomaj tehnic cel puțin 15 zile în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă (nu se face distincție între zilele calendaristice și cele lucrătoare). Din moment ce ordonanța nu impune condiții suplimentare, acele 15 zile pot fi consecutive sau cumulate. Adică, mai precis, dacă contractele lor individuale au fost suspendate timp de minimum 15 zile (subliniez că trimiterea în șomajul tehnic implică suspendarea contractelor pentru o situație unică). Cererile pentru salariații care au stat în șomaj tehnic mai puțin de 15 zile sunt respinse din start. Ajutorul se dă indiferent dacă indemnizațiile de șomaj tehnic au fost suportate din banii statului sau din banii angajatorului.
3. Angajatorul suportă inițial întregul cost salarial și apoi cere decontarea
Angajatorul care reactivează salariați aflați în șomaj tehnic trebuie să suporte costurile salariale integrale, ca de obicei. Abia apoi se poate cere la stat decontarea a 41,5% din salariile brute. Asta înseamnă că procedura este complet diferită de cea care se aplică la subvenționarea șomajului tehnic din banii statului (acolo, banii veneau direct de la stat și angajatorul nu trebuia să suporte costurile).
4. Procedura de urmat la decontare, începând din iulie 2020
Așa cum reiese din ordonanța Guvernului, angajatorul trebuie să depună cererile de decontare în luna curentă pentru luna anterioară. Din moment ce ajutorul se aplică începând de luna asta, rezultă că angajatorii vor cere prima decontare în iulie 2020, pentru veniturile pe iunie 2020 ale salariaților reactivați. Cererile de decontare, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o listă a beneficiarilor (modelele celor trei documente au fost stabilite recent prin Ordinul 457/2020 al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă), se depun online, în intervalul 1-25 al lunii, la agenția teritorială de muncă. Procedura se poate accesa începând de luna viitoare.
5. Pe ce site se depun documentele pentru decont?
Deși până la acest moment nu s-a stabilit concret cum vor transmite online angajatorii documentele pentru decontarea parțială a costurilor salariale, este de așteptat să se folosească platforma aici.gov.ro (procedura va deveni accesibilă la 1 iulie 2020, cel mai devreme). Cu siguranță vom afla asta până la sfârșitul lunii curente.
6. Decontarea se face numai după ce se declară și achită taxele salariale
Decontarea acelei părți de 41,5% din salariile brute se face în cel mult zece zile de la data la care angajatorii declară și achită taxele salariale pentru luna pentru care cer bani de la stat. Așadar, angajatorii care își rezolvă obligațiile legale mai repede primesc mai repede și decontul. Banii se virează în contul bancar al companiilor.
7. Relațiile de muncă cu salariații reactivați trebuie păstrate tot restul anului
Ca o altă condiție pentru a beneficia trei luni de decontarea a 41,5% din salariile persoanelor scoase din șomaj tehnic, ordonanța prevede că angajatorii trebuie să mențină relațiile de muncă cu respectivii cel puțin până la 31 decembrie 2020. Prin excepție, regula asta nu se aplică nici pentru salariații sezonieri (de exemplu, cei angajați temporar în timpul verii la hotelurile și restaurantele de pe litoralul Mării Negre), nici pentru salariații al căror contract de muncă încetează din motive neimputabile angajatorului (de exemplu, dacă salariatul demisionează sau moare).
8. Motivele pentru care statul te poate pune să dai banii înapoi
În esență, angajatorii vor trebui să dea banii înapoi (plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor individuale de muncă) dacă relațiile de muncă cu salariații reactivați încetează, din anumite motive, înainte de 31 decembrie 2020. Motivele respective de încetare a contractelor sunt: prin acordul părților, ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă (constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă), ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată în urma unei concedieri nelegale sau pentru motive neîntemeiate, desființarea locului de muncă.
9. De ales între decontarea unei părți din salariu și primirea în continuare a subvenției pentru șomaj tehnic
În cazul firmelor care activează în mai multe domenii (au mai multe coduri CAEN), dintre care cel puțin unul este vizat de restricții ale autorităților, ordonanța lasă loc pentru o alegere. Mai precis, angajatorul fie optează să primească mai departe bani de la stat pentru șomaj tehnic, fie optează să primească de la stat 41,5% din salariile celor reactivați (în sistem decont, cum am explicat mai sus). Asta înseamnă că cele două tipuri de ajutoare sunt necumulabile.