După ceva vreme de la încetarea raportului de muncă, angajatul cere firmei pentru care a lucrat câte o copie după contractul de muncă și fișa postului - cu toate că a primit exemplare din acestea la momentul încheierii contractului. Este firma obligată să răspundă acestei solicitări, se întreabă cineva recent în forumul avocatnet.ro?
Da, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
"(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator", scrie în articolul 7 din hotărâre.
În cazul nerespectării prevederilor de mai sus se poate aplica o amendă între 300 și 1.000 de lei, dacă salariatul face plângere la inspectorat.
Toți angajatorii au obligația de a ține acest dosar personal pentru fiecare angajat, pe care trebuie să-l țină în condiții bune la sediul principal sau secundar (datele din dosarele personale ale fiecărui salariat se păstrează în condiții corespunzătoare, care să asigure securitatea datelor, precum și respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal) și chiar să îl pună la dispoziția inspectorilor de muncă, atunci când li se solicită.
- actele necesare angajării;
- contractul individual de muncă; actele adiționale și celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale de muncă;
- acte de studii/certificate de calificare, precum și
- orice alte documente care certifică legalitatea și corectitudinea completării în registrul de evidență.
"Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei încălcarea obligației de a păstra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, după caz, la sediul secundar, care are delegată competența încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă", mai prevede HG nr. 905/2017, la articolul 8.