Programul IMM Invest le permite firmelor interesate să acceseze anumite credite garantate de stat (cum spuneam, mai sus, pentru investiții și pentru capital de lucru). Mai mult, există și alte beneficii acordate prin intermediul programului, în sensul că statul nu doar garantează creditele dar, printre altele, acoperă și dobânzile (până la finalul anului 2020) și comisioanele de administrare și de risc (până la finalul programului).
După ce joi a fost oficializată o dublare a plafonului total al sumelor împrumutate de bănci și garantate de stat (de la 15 miliarde de lei, cât era inițial, la 30 de miliarde), prin Legea nr. 75/2020, Guvernul a intervenit la scurt timp. Acesta a decis să amâne momentul efectiv al dublării plafonului, prin intermediul Ordonanței de urgență nr. 96/2020 (apărută vineri, în Monitorul Oficial nr. 503). Data efectivă la care va avea loc această dublare este incertă, din cauză că discutăm de o schemă de ajutor de stat, iar implementarea (sau, în cazul de față, extinderea ei) presupune aprobarea Comisiei Europene - acesta fiind și motivul pentru care a avut loc amânarea.
Între timp, am întrebat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii dacă se va face o sesiune specială de înscrieri pentru noile fonduri alocate. Acesta a răspuns că firmele interesate pot să se înscrie pe tot parcursul anului 2020. Practic, sesiunea de înscrieri, care a început în aprilie, este, în continuare, deschisă.
În contextul dublării plafonului la care am făcut referire mai sus, există, cel puțin teoretic, șanse pentru tot mai multe IMM-uri să fie admise în program (sub rezerva aprobării extinderii schemei de ajutor de stat). De exemplu, conform declarațiilor ministrului de finanțe Florin Cîțu de săptămâna trecută, la acel moment a fost atins un plafon ce ajungea la aproape patru miliarde (în privința companiilor ce au primit banii, până acum).
Care este procedura de înscrieri în program
IMM-urile interesate pot să se înscrie în programul IMM Invest prin accesarea site-ului oficial, aici. Pe platformă, firmele interesate să se înscrie trebuie să pună la dispoziție atât datele lor, cât și să completeze o serie de documente specifice (formularele specifice pot fi găsite la baza acestei pagini).
IMM-urile interesate pot găsi, printre documentele disponibile pe site, inclusiv un ghid complet privitor la cum trebuie făcută înregistrarea în sistem și cum trebuie completate declarațiile.
Atenție! Programul IMM Invest a tot fost modificat, de-a lungul timpului. Persoanele interesate pot găsi, aici, materiale despre ultimele modificări.