„Vă sugerez să faceți notificarea, pentru că notificarea duce la obligativitatea Fiscului de a emite decizia de amânare a accesoriilor. Și din momentul acela nu se mai poate pune problema de executare silită sau de obligații accesorii restante până pe data de 15 decembrie. (...) Din perspectiva noastră, odată ce a fost înregistrată această notificare -- care nu este un formular tipizat, e un formular care poate fi creat de fiecare contribuabil în parte --, important este să se indice intenția de a aplica pentru această facilitate fiscală. Dacă e posibil să se identifice și ipoteza pentru care se dorește aplicarea, e bine să se identifice. Dacă nu, nu este neapărat necesară aplicarea pentru o anumită ipoteză specifică. Menționarea cadrului general al Ordonanței 69 este suficientă”, a explicat Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații, la un webinar organizat pentru abonații premium avocatnet.ro.
Noua amnistie fiscală prevede, mai precis, că dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, care sunt restante la data de 31 martie 2020, se anulează în anumite condiții (printre care, să se facă plata obligațiilor principale, prin orice modalitate legală, până la 15 decembrie 2020).
În esență, datornicii trebuie să transmită mai întâi o notificare către Fisc, prin care să anunțe că vor să beneficieze de amnistie, după care urmează depunerea cererii efective de anulare a accesoriilor. Depunerea notificării implică atât amânarea plății datoriilor accesorii, cât și neînceperea sau suspendarea executării silite pentru respectivele dări.
Ștergerea datoriilor accesorii intervine la momentul soluționării cererii pentru anularea lor. Dacă nu se depune cererea de anulare, amânarea la plată și suspendarea/neînceperea executării silite se aplică doar până la 15 decembrie 2020.
Teoretic, Fiscul trebuia deja să vină până acum cu procedura de accesare a amnistiei și modelele de documente, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat.
Ce pași trebuie să urmezi
Procedural, Emanuel Băncilă a arătat, pe scurt, și care ar fi pașii pentru a accesa efectiv amnistia fiscală cuprinsă în OUG 69/2020. Primul pas este (1) notificarea intenției de a beneficia de amnistia fiscală, după care intervin (2) amânarea plății accesoriilor și suspendarea/neînceperea executării silite pentru ele.
Apoi urmează (3) verificarea vectorului fiscal de către Fisc (adică dacă declarațiile contribuabilului sunt depuse corect și complet) și (4) stabilirea cu certitudine a obligațiilor fiscale. Fiscul ar trebui să îndrume contribuabilul în această fază a procedurii (de exemplu, să-l anunțe dacă mai trebuie depuse anumite declarații).
Următorul pas este (5) emiterea unui certificat fiscal de către autorități, după care urmează (6) clarificări ale eventualelor neconcordanțe. Apoi intervine (7) plata efectivă a obligațiilor fiscale principale.
Mai departe, Emanuel Băncilă spune că (8) vectorul fiscal trebuie declarat și pentru perioada 1 aprilie - 15 decembrie 2020 (mai precis, ultima zi este cea în care se depune cererea de anulare a accesoriilor, care poate fi cel târziu 15 decembrie). Totodată, (9) trebuie plătite obligațiile principale și accesoriile aferente pentru perioada începând cu 1 aprilie 2020.
În fine, (10) se emite decizia de anulare a accesoriilor sau de respingere a anulării accesoriilor. Evident, (11) decizia de respingere poate fi contestată.
Întreaga procedură poate dura între 60 și 90 de zile, conform specialistului.