Măsuri de igienă
Cei care administrează sălile de pariuri sunt obligați, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei nr. 1088/1910/2020, să se asigure că sunt respectate măsuri de igienă. În primul rând, trebuie asigurat stocul cu materiale necesare. Aici sunt incluse, neapărat, măști. Mănușile sunt opționale.
După aceea, trebuie achiziționate instrumente în vederea măsurării temperaturii angajaților, la începutul programului de lucru (dacă aceștia au temperatura mai mare de 37,30 C, ei trebuie trimiși acasă. De asemenea, angajații trebuie să respecte măsuri de igienă cum e dezinfectarea constantă și spălarea mâinilor sau purtarea măștii.
Alte măsuri de igienă și de siguranță vizează:
- dezinfectarea tuturor suprafețelor, înainte de începerea programului de lucru (inclusiv suprafețele destinate clienților sau pixurile/creioanele folosite de clienți);
- asigurarea de dispensere cu dezinfectant (la intrarea în sălile de pariuri) și de dozatoare cu dezinfectanți în zonele unde sunt amplasate mijloacele de joc folosite de clienți);
- aplicarea unor benzi de marcat ce indică recomandarea păstrării distanței de 1,5 m, în zona caselor sau în orice loc unde ar putea să se producă aglomerații;
- reorganizarea posturilor din recepție și a casieriilor, astfel încât să se asigure o distanță de cel puțin 1,5 m între angajați și între angajați și clienți (dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să existe paravane de separare, care să fie dezinfectate zilnic);
- aerisirea constantă a sălii de pariuri și asigurarea ventilației corespunzătoare (de preferat, se va evita folosirea aparatelor de aer condiționat);
După aceea, există măsuri concrete cu privire la clienți:
- clienții sunt obligați să poate mască tot timpul, să își dezinfecteze mâinile când intră în sala de pariuri și de câte ori e necesar (ordinul dă ca exemplu situația atingerii zonelor cu atingere comună);
- între clienți trebuie să existe o distanță de cel puțin 2 m (în acest sens, fiecare operator va limita numărul de clienți care pot într-un moment să fie prezenți, pentru a se asigura păstrarea distanței);
- de asemenea, trebuie limitat și accesul în spațiile de fumat, pentru a se respecta o distanță de cel puțin 1,5 m;
- clienții vor fi încurajați să folosească propriile instrumente de scris; dacă le vor folosi pe cele din sala de pariuri, aceste instrumente trebuie puse, ulterior, într-o cutie specială, pentru a fi dezinfectată;
- este necesară și reorganizarea meselor, pentru a se asigura faptul că clienții nu stau față în față;
- este obligatorie separarea mijloacelor de joc la o distanță de cel puțin 1,5 m între ele sau, dacă acest lucru nu e posibil, montarea de panouri sau nefolosirea în același timp a meselor adiacente, de exemplu;
- clienții trebuie informați cu privire la măsurile de igienă ce trebuie respectate (de exemplu, ordinul prevede afișarea de postere atât la intrarea în sala de pariuri, cât și în interiorul acesteia);
Măsuri organizatorice
O chestiune prevăzută expres de Ordinul nr. 1088/1910/2020 este că cei care dețin săli de pariuri trebuie să modifice toate regulamentele interioare și fișele de post ale angajaților, astfel încât prevederile ordinului menționat mai sus să fie incluse în regulamente și fișele de post să reflecte persoanele responsabile cu implementarea măsurilor.
De asemenea, angajatorul trebuie să se asigure că salariații sunt informați, atât în privința măsurilor de protecție, cât și în ceea ce privește situația în care apar simptome de boală ale angajaților.
În plus, operatorul sălii trebuie să se asigure, constant, că sunt respectate măsurile de igienă și organizatorice prevăzute în Ordinul nr. 1088/1910/2020.
Situațiile în care apar cazuri de coronavirus
Angajații care ajung să aibă simptome, înainte de a se deplasa la birou, trebuie să stea acasă, să anunțe manager-ul și, eventual, medicul de familie.
Dacă o persoană prezentă în sala de pariuri ajunge să aibă simptome, aceasta va fi izolată de îndată și trebuie anunțate autoritățile. După aceea, dacă un angajat ajunge să se infecteze, locul trebuie dezinfectat de persoane care oferă servicii profesionale de dezinfectare.