Astfel, după ce OUG nr. 44/2020, actul normativ care stabilea inițial prelungirea mandatelor aleșilor locali, a fost declarată neconstituțională de CCR la începutul lunii iunie, miercuri a fost publicată Legea nr. 84/2020, care preia din OUG măsurile legate de prelungirea mandatelor, dar cu o altă durată.
Concret, potrivit Legii 84/2020, mandatele aleșilor locali în funcție se prelungesc până în data de 1 noiembrie 2020, nu până la sfârșitul anului, așa cum apărea anterior în OUG 44/2020.
Pe lângă prelungirea mandatelor aleșilor locali, legea oficializată recent prevede și că, la alegerile locale din acest an, numărul minim al susținătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se reduce la jumătate, iar listele de susținători și dosarele de candidatură vor putea fi depuse și prin mijloace electronice.
OUG 44/2020 a fost declarată neconstituțională de către CCR, așa cum apare într-un comunicat de presă al instituției, deoarece “prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului”.
Prelungirea mandatelor aleșilor locali vine în contextul în care, din cauza epidemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse în legătură cu aceasta, alegerile locale, ce ar fi trebuit să se țină chiar în această lună, au fost amânate pentru o dată ce va fi stabilită în următoarea perioadă.
Potrivit legislației în vigoare, durata mandatului autorităților locale este de patru ani, dar, în situații expres prevăzute în cazul primarilor (război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav) sau generic menționate în cazul consiliilor locale și județene (război, catastrofă ori alte situații în care nu pot fi organizate alegeri), aceasta poate fi prelungită.
Comentarii articol (0)