Mai exact, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2020 prevede prelungirea actualului mandat al aleșilor locali, dar și simplificarea procedurii pentru pregătirea alegerilor și desfășurării acestora, deoarece "alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic", după cum a declarat recent vicepremierul Raluca Turcan.
Astfel, după cum stabilește OUG-ul publicat recent în Monitorul Oficial, mandatele aleșilor locali se vor preungi până, cel târziu, la sfârșitul lunii decembrie 2020, iar procedura pentru organizarea alegerilor să fie simplificată, astfel că partidele vor trebui să prezinte o singură listă de susținători, cu 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători în fiecare județ și 1.000 de alegători în municipiul București.
La anterioarele alegeri, candidaturile trebuiau însoțite de o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București sau sectoarelor municipiului București.
Ținând cont de faptul că, potrivit unei declarații recente a președintelui țării, starea de urgență se va prelungi până spre jumătatea lunii mai, mandatele actualilor aleși locali vor fi prelungite.
Această măsură ar da timp suficient autorităților să amâne alegerile locale, ce sunt programate pentru luna iunie a acestui an, și să le organizeze în altă perioadă, cel mai probabil, în toamnă.
Potrivit legislației în vigoare, durata mandatului autorităților locale este de patru ani, dar, în situații expres prevăzute în cazul primarilor (război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav) sau generic menționate în cazul consiliilor locale și județene (război, catastrofă ori alte situații în care nu pot fi organizate alegeri), aceasta poate fi prelungită.
Comentarii articol (0)