Proiectul de lege ce așteaptă promulgarea președintelui pentru a se aplica stabilește taxarea graduală a pensiilor, adică cu cât sunt mai mari, cu atât se impozitează mai mult.
1. Ce este, în esență, taxarea suplimentară
În primul rând, nu vorbim despre un impozit, ci despre o taxă specială. Mai exact, taxarea nu are legătură cu impozitul pe veniturile din pensii, ci este separată de impozitare.
Deși poartă o altă denumire, acest demers ar putea fi considerat dublă impozitare, deoarece, așa cum sublinia și Avocatul Poporului pe site-ul propriu, "o parte dintre contribuabili sunt impozitaţi cu o cotă unică de impunere de 10% pe venituri, iar o altă categorie de pensionari sunt supuşi unei duble impozitări constând în cota unică de impozitare de 10%, la care se adaugă o impozitare progresivă pe tranşe de venit, stabilită în funcţie de veniturile totale (pensia contributivă cumulată cu pensia necontributivă)".
2. Ce pensii sunt vizate?
Pensiile vizate de viitoarea taxare sunt pensiile speciale, adică cele prevăzute în legi speciale, nu în Legea privind sistemul public de pensii. În categoria pensiilor speciale nu intră, așa cum se spune uneori în spațiul public, doar pensiile parlamentare, ci toate pensiile care nu fac parte din sistemul public de pensii.
Așadar, se propune taxarea nu doar a pensiilor parlamentarilor (fie ei deputați sau senatori), ci și cele ale magistraților, diplomaților, pensiile militare și recent apărutele indemnizații speciale pentru primari și viceprimari (sunt introduse prin Codul administrativ adoptat cu câteva luni în urmă de Guvern și ar fi trebuit să se dea din acest an, dar au fost amânate pentru 2021).
Mai exact, se vor taxa zece categorii de pensii:
- pensia de serviciu pentru cei de la Curtea de Conturi;
- pensia de serviciu pentru cei de la Curtea Constituțională;
- pensia de serviciu pentru judecători și procurori;
- pensia de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete;
- pensia de serviciu pentru funcționarii parlamentari;
- indemnizația pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori;
- pensia de serviciu pentru personalul aeronautic civil;
- pensia de serviciu pentru personalul diplomatic și consular;
- pensiile militare;
- indemnizațiile de limită de vârstă pentru primari, viceprimari;
- indemnizațiile șefilor de stat (această categorie nu se regăsea în varianta inițială a proiectului, ea a fost adăugată la Senat).
3. Ce pensii nu sunt vizate de taxarea suplimentară
În principal, toate pensiile ce au valoarea de până în 2.000 de lei. Apoi, vor scăpa netaxate suplimentar toate pensiile date în baza Legii privind sistemul public de pensii, adică cele ce nu sunt stabilite în baza unor legi speciale.
4. Care-i baza de calcul
Taxarea suplimentară ar urma să se aplice sumelor provenite din pensii ce depășesc 2.000 de lei. Așadar, pensiile date în baza unor legi speciale nu vor fi taxate dacă nu depășesc valoarea de 2.000 de lei.
Aici e interesant de amintit că, în prezent, potrivit Codului fiscal, pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt oricum impozitate cu 10%, impozitul aplicându-se sumelor ce trec de acest plafon.
Același lucru se va întâmpla și în cazul taxei suplimentare ce urmează sa fie introdusă, adică se va aplica bazei rezultate după scăderea impozitului stabilit de Codul fiscal.
Apoi, după cum spuneam mai sus, pensiile speciale vor fi taxate gradual, un alt prag important, pe lângă cel de 2.000 de lei fiind cel de 7.000 de lei, după care pensiile sunt taxate masiv.
5. Ce valoare are taxa
Taxa, ce este complet separată de impozit, se va aplica pensiilor și indemnizațiilor speciale, iar valorile propuse sunt următoarele:
- 0% pentru pensiile până la 2.000 de lei inclusiv;
- 10% pentru pensiile între 2.000 și 7.000 de lei inclusiv;
- 85% pentru cele ce sar de 7.000 de lei, dar procentul se va aplica la suma ce depășește această valoare.
Așadar, taxarea suplimentară se aplică în funcție de trei plafoane: 2.000 de lei, până la 7.000 și peste această valoare.
6. Se aplică pe o perioadă limitată?
Nu. Ea se va aplica de la intrarea în vigoare până la abrogarea măsurilor, dacă asta se va întâmpla vreodată. Ce-i drept, în proiectul inițial exista o limitare în timp, și anume, taxarea suplimentară a pensiilor speciale ar fi trebuit să înceteze la 31 decembrie 2025.
Atenție! Propunerea legislativă de taxare a pensiilor speciale NU se aplică momentan. De altfel, proiectul este departe de a se aplica, fiindcă recent a fost sesizată Curtea Constituțională a României în legătură cu constituționalitatea acestuia. Dacă aceasta constată că prevederile respectă Constituția, pentru a se putea aplica, proiectul mai trebuie să primească și semnătura președintelui țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)