Concret, Ordinul MMPS nr. 1.149/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, conține atât domeniile de activitate în care se pot organiza programe de formare profesională, cât și procedura pe care trebuie s-o urmeze cei ce vor să organizeze astfel de programe online pentru a autoriza astfel de cursuri.
Astfel, domeniile de activitate în care se pot organiza cursuri de formare profesională sunt împărțite în două categorii:
- pentru pregătirea teoretică - aici intră toate programele de formare profesională autorizate de inițiere, specializare, perfecționare, dar și cele de calificare de nivel 2, 3, 4, conform Cadrului Național al Calificărilor, stabilit de HG 918/2013;
-
pentru pregătirea practică (atunci când programele nu implică activități practice care trebuie să se desfășoare într-un spațiu cu dotări specifice):
- competenţe-cheie (comunicare în limba română sau în limbi străine, competenţe de bază de matematică, ştiinţe şi tehnologie, competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere, competenţe sociale şi civice, competenţe antreprenoriale, competenţe de sensibilizare şi de expresie culturală, competenţa de a învăţa să înveţi);
- activități financiare, bancare, de asigurări (inclusiv contabilitate);
- administrație și servicii publice (inclusiv programele din domeniul resurselor umane și managementului);
- economie socială;
- tehnologia informației, comunicații, poștă;
- educaţie şi formare profesională, cercetare-proiectare, sport;
- protecția mediului;
- electrotehnică, automatică, electronică;
- mass-media, edituri şi tipografie.
Procedura pentru autorizarea celor ce oferă formare profesională online
Pe de altă parte, Ordinul MMPS nr. 1.149/2020 stabilește și procedura ce trebuie urmată pentru autorizarea programelor online de formare profesională.
“Furnizorii de formare profesională care doresc să organizeze programe de specializare sau perfecționare în sistem on-line, pentru care eliberează certificate de absolvire cu recunoaştere naţională, trebuie să se autorizeze în condițiile prezentei proceduri”, scrie în Ordinul MMPS nr. 1.149/2020.
Astfel, se pot autoriza pentru desfășurarea online a programelor de formare profesională, pe o perioadă de patru ani, doar firmele legal constituite, care au în statut sau, după caz, în actul de înfiinţare activităţi de formare profesională și care și-au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate.
Criteriile pe baza cărora este evaluat un furnizor de programe online de formare au în vedere programul de formare profesională, resursele necesare desfăşurării programului de formare profesională și experienţa furnizorului de formare profesională şi rezultatele activităţii lui anterioare.
Pentru a putea fi autorizat, programul de formare trebuie să cuprindă:
- datele de identificare;
- condiţiile de acces;
- obiectivele exprimate în competenţele profesionale ce urmează să fie dobândite de fiecare participant (în concordanţă cu standardele ocupaţionale recunoscute la nivel naţional);
- durata de pregătire;
- locul de desfăşurare;
- formele de organizare online a programului de formare profesională, instrumentele folosite și modalitatea de efectuare a prezenței participanților;
- planul de pregătire;
- numărul de participanţi;
- procedura de evaluare a programului de formare profesională;
- programa de pregătire;
- modalităţile de evaluare a participanţilor la programul de formare profesională;
- modalitățile de înregistrare și stocare a activităților de formare derulate în sistem online.