În concret, Legea nr. 102/2020 (care a apărut în Monitorul Oficial joia trecută și care se aplică de duminică), a înlăturat interdicția pe care o aveau, până recent, persoanele fizice sau juridice de a fi asociați unici la mai multe societăți cu răspundere limitată. De asemenea, nu mai este interzis nici pentru un SRL cu asociat unic de a fi, la rândul acestuia, asociat unic într-un alt SRL.
Cu alte cuvinte, de duminică este posibil pentru persoanele menționate anterior să devină asociați unici la SRL-uri, fără să mai existe o limită cu privire la numărul societăților de acest fel la care pot fi asociați unici. De aici, în consecință, apar mai multe avantaje, conform celor de la PwC. În concret, discutăm de două tipuri de avantaje: avantaje legate de structurile grupurilor de societăți; avantaje legate de procesul decizional, în cazul societăților cu asociat unic, sau chestiuni procedurale legate de înmatriculări, de exemplu.
Avantaje ce privesc direct structura grupului de societăți
În cazul grupurilor de societăți, este posibil, acum, ca o persoană fizică sau, după caz, o altă persoană juridică (inclusiv un SRL cu asociat unic) să controleze, de unul/una singur(ă), mai multe societăți.
Cu alte cuvinte, acum nu mai este necesar ca, cel puțin o parte a societăților deținute, să țină de o altă persoană, pentru a se asigura conformitatea cu restricțiile ce existau până recent cu privire la interdicția asociatului unic de a îndeplini această funcție în mai multe societăți.
După aceea, conform celor de la PwC, este posibilă implementarea structurii liniare de asociați. Practic, este posibilă crearea unei structuri în care o persoană fizică acționează ca asociat unic, într-un SRL, care, la rândul acestuia, deține o altă societate și tot așa. Discutăm de o structură în cascadă unde controlul, de fapt, este deținut de prima persoană (în exemplul de mai sus, persoana fizică este cea care deține controlul efectiv asupra ultimei societăți deținute).
Avantaje de ordin decizional sau procedural, în relațiile cu autoritățile
Un alt avantaj imediat al modificărilor aduse prin Legea nr. 102/2020 este că noile prevederi permit, de acum, eficientizarea și simplificarea procesului decizional. Din moment ce un asociat unic nu mai este nevoit să aducă o persoană care să dețină o participație minoritară într-o societate, deciziile, în cadrul acelei entități, se pot lua mult mai ușor.
Cu alte cuvinte, nu mai există riscul ca asociatul minoritar (care era adus pentru a se asigura conformitatea cu restricțiile existente până recent) să blocheze procesul decizional.
Un alt avantaj este că devine mai ușor și procesul de reorganizare și de înmatriculare. În cazul unor procese de fuziune, de exemplu, conform celor de la PwC, „societatea nou înființată sau societatea parte la reorganizare va putea fi deținută de o persoana fizica/juridică care deține calitatea de asociat unic în alte societăți din Romania”.
Un alt beneficiu se reflectă și în procesele de înmatriculare a unei societăți cu asociat unic sau a celor ce vizează trecerea de la control comun la control unic. Cei de la PwC menționează că „nu va mai fi necesară declarația autentica de îndeplinire a condițiilor cu privire la asociatul unic prevăzute de art. 14 Legea Societăților”. Va fi obligatorie, însă, declarația autentică cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a deține calitatea de asociat al unui SRL.