Schimbarea este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului 111/2020, care a adus miercuri mai multe modificări la Legea privind prevenirea spălării banilor. Printre altele, actul normativ a extins numărul de modalități prin care o firmă poate depune declarația la oficiile Registrului Comerțului.
Mai precis, declarația privind beneficiarii reali se poate trimite și fără a mai face o deplasare la oficii. Aceasta poate fi atât un înscris sub semnătură privată, care să fie transmis prin poștă sau prin curier, cât și un document în format electronic semnat electronic, care să fie transmis online.
De asemenea, declarația mai poate fi dată personal în formă autentică certificată de un avocat, sau poate fi dată în fața unui reprezentant al oficiilor.
Până de curând, declarația fie se dădea în fața unui reprezentant al oficiului, fie se depunea personal (ori prin reprezentant) în formă autentică (fără să se precizeze cine o poate autentifica).
Trebuie amintit că, potrivit unei legi recente, firmele depun declarația privind beneficiarii reali la înmatriculare și apoi doar când intervin modificări. Obligația nu se mai aplică persoanelor juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali, iar declarația nu se mai depune anual după aprobarea situațiilor financiare.