Ținând cont că, începând cu luna martie, din cauza epidemiei de coronavirus, au apărut restricții în ceea ce privește formarea grupurilor mari de oameni, foarte mulți își pun întrebarea “Se pot organiza în prezent ședințe de bloc și, dacă da, cum?”.
În primul rând, ca și până la începutul acestui an, ședințele se pot organiza atât în spațiile interioare ale imobilului, cât și în spațiile deschise din jurul lui (alei, curți etc). Totuși, pentru că traversăm o perioadă deosebită, indiferent de locul în care se desfășoară ședința, participanții trebuie să respecte o serie de reguli.
În cazul imobilelor mai mici, cu mai puțini proprietari de locuințe, ședințele se pot ține într-un spațiu interior al acestuia, atâta timp cât se respectă restricțiile ce se aplică în perioada stării de alertă, prelungită recent până după jumătatea lunii august.
Concret, când se organizează o ședință de bloc la interior, ea nu poate avea, potrivit HG 394/2020, mai mult de 20 de participanți, cu condiția respectării unei distanțe între persoane de cel puțin 1,5 metri. Totodată, participanții trebuie să poarte mască de protecție, așa cum se întâmplă în cazul tuturor spațiior publice închise (spații comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă etc).
Pe de altă parte, în cazul asociațiilor mari, ședințele pot fi organizate în exteriorul imobilului, atâta timp cât numărul participanților nu trece de 50. Și în acest caz, cei ce iau parte la ședințele de bloc trebuie să respecte măsurile impuse în acestă perioadă, respectiv să stea la distanță de ceilalți participanți, dar nu sunt obligați să poarte mască de protecție, purtarea acesteia la exterior fiind opțională.
Cele mai multe dintre măsurile ce se aplică acum, în contextul existenței unei stări de alertă în țara noastră, generată de epidemia de coronavirus, se găsesc în acest material.
Așa cum stabilește Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, “[d]upă constituirea asociației de proprietari va avea loc cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, o întrunire a adunării generale a asociației de proprietari”. Adunarea generală este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.
Apoi, Legea asociațiilor de proprietari stabilește că adunările generale ordinare pot fi convocate de președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv (președintele asociației de proprietari și un număr par de membri) și cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
Comentarii articol (6)