Măsura este inclusă în Legea 153/2020, care a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial și care se aplică de azi. Dincolo de stabilirea unei reguli generale că, de la 1 august 2020, costurile cu achiziția caselor de marcat vor putea fi scăzute din impozitul pe afacere, actul normativ extinde facilitatea și pentru achizițiile contribuabililor din anii 2018 și 2019 și din primele șapte luni din 2020 (perioada dintre 1 ianuarie și 26 iulie, mai exact).
Plătitorii de impozit pe profit o să scadă din impozitul pe 2020 costul de achiziție al caselor de marcat cu jurnal electronic, ce au fost cumpărate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019 și până la 26 iulie 2020. Condiția este ca, la data achiziției aparatelor, contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit. Cheltuielile vor putea fi scăzute și în următorii ani, dacă nu se poate la stabilirea impozitului pe 2020.
„Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”, scrie în actul normativ.
Aceste reguli sunt valabile inclusiv pentru companiile care aplică impozitul mixt, adică atât impozit pe profit, cât și impozit specific. Însă scăderea costurilor cu casele de marcat cumpărate și puse în funcțiune în 2018, 2019 și până la 26 iulie 2020 se face din partea datorată ca impozit pe profit. Firmele care plătesc numai impozit specific sunt vizate de facilitatea asta retroactivă numai parțial - pot să scadă din impozit costurile cu casele de marcat achiziționate și puse în funcțiune începând cu anul 2020 (deci inclusiv aparatele cumpărate și puse în funcțiune între 1 ianuarie și 26 iulie 2020).
Plătitorii de impozit micro o să scadă din impozitul pe trimestrul al patrulea din 2020 costul de achiziție al caselor de marcat cu jurnal electronic, ce au fost cumpărate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019 și până la 26 iulie 2020. Condiția este ca, la data achiziției aparatelor, contribuabilii să fi fost plătitori de impozit micro. Cheltuielile vor putea fi scăzute și în următorii ani, dacă nu se poate la stabilirea impozitului pe ultimele trei luni din 2020. Până acum, microfirmele puteau doar să deducă valoarea aparatelor din baza impozabilă.
„Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi se va adăuga la baza impozabilă pentru trimestrul 4 al anului 2020 (...), dar se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor determinat în trimestrul respectiv. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reportează în următoarele 28 de trimestre consecutive (28 de trimestre înseamnă șapte ani - n. red.). Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, potrivit legii.
PFA-urile n-au fost uitate nici ele, pentru că pot, de asemenea, să scadă din impozitul pe venit cheltuielile cu casele de marcat cu jurnal electronic achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 și 2019. Scăderea se face din impozitul pe anul 2020, dar și ulterior, în următorii șapte ani (dacă este cazul).
Această facilitate fiscală cu aplicabilitate retroactivă a fost gândită de parlamentari în contextul procesului național de înlocuire a vechilor case de marcat cu jurnal tipărit cu aparatele noi cu jurnal electronic. Acest proces a început în primăvara anului 2018 și încă este în desfășurare.
Se estimează că ar fi de înlocuit în jur de 700.000 - 750.000 de aparate vechi, iar până acum s-au pus în funcțiune aproximativ 540.000 de case de marcat noi. Este de așteptat ca procesul să se accelereze în perioada următoare, din moment ce Fiscul a demarat luna asta procesul de conectare a noilor case de marcat la sistemul național de monitorizare în timp real.
Așa cum scriam mai sus, dincolo de scăderea costurilor cu aparatele luate și puse în funcțiunie din 2018 și până la 26 iulie 2020, firmele plătitoare de impozit pe profit și impozit micro, dar și PFA-urile, vor putea, începând cu 1 august 2020, să scadă din impozitele pe afacere noile achiziții de case de marcat. Referitor la plătitorii de impozit specific, aceștia pot să scadă din impozit costurile de achiziție pentru casele de marcat achiziționate și puse în funcțiune începând cu data de 1 ianuarie 2020, așa cum reiese din noua lege.
Concluzie: Cu alte cuvinte, se pot recupera indirect cheltuielile din ultimii doi ani și jumătate cu achiziția caselor de marcat, iar din august 2020 se pot recupera în fiecare an cheltuielile curente cu achiziția aparatelor.
Comentarii articol (0)