Schimbarea cea mai recentă
Din 25 iulie 2020, registrul electronic de evidență a devenit obligatoriu pentru firmele și PFA-urile care colaborează cu zilieri. Asta înseamnă că registrul tipărit nu mai este acceptat în relația cu autoritățile. Concret, vorbim de o aplicație mobilă pentru accesul la registrul electronic, care se numește „Inspecția Muncii” și este disponibilă pentru telefoanele și tabletele cu sistem de operare Android sau iOS, și de o versiune pentru desktop, care poate fi accesată pe site-ul Inspecției Muncii. Atenție! Amenda de 6.000 de lei pentru necompletarea zilnică sau lunară, după caz, a registrului se aplică de-acum pentru registrul electronic.
Principalele coordonate ale cooperării cu zilierii
Domeniile în care activitatea cu zilieri e permisă. Anul 2019 a adus mai multe modificări succesive la lista domeniilor în care munca zilieră e permisă, astfel încât actualmente lista din Legea 52/2011 arată așa:
- agricultură, vânătoare și servicii anexe - diviziunea 01;
- silvicultură, cu excepția exploatări forestiere - diviziunea 02;
- pescuit și acvacultură - diviziunea 03;
- activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor - grupa 823;
- publicitate - grupa 731;
- activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);
- creșterea materialului săditor - creșterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operațiuni de îngrijire/curățare a pomilor, activități ale pepinierelor, cu excepția celor pentru arbori de pădure - clasa 0130;
- activități de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002, activități de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004 și tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa - clasa 5520;
- creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale - clasa 0149;
- activități de alimentație (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
- activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare - clasa 8130;
- restaurante - clasa 5610;
- baruri și alte activități de servire a băuturilor - clasa 5630;
- activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale - clasa 9104;
- hoteluri și alte facilități de cazare - diviziunea 55; facilități de cazare similare - clasa 5510; facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată - clasa 5520 - tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia;
- facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată - clasa 5520 - cabane;
- activități ale bazelor sportive - clasa 9311;
- activități ale cluburilor sportive - clasa 9312;
- activitățile de manipulare a mărfurilor și activitățile de curățenie și întreținere în domeniile enumerate anterior.
Zilierii pot munci maximum 120 sau 180 de zile pe an, indiferent la câți beneficiari. Practic, în acest fel, legislația limitează numărul de zile cumulat pe care un zilier le poate lucra în interesul beneficiarului său (sau beneficiarilor săi). 120 de zile este durata de bază, dar pentru anumite domenii este de 180 de zile (în esență: agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creșterea animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice). Și, foarte important, un beneficiar are voie să folosească un zilier maximum 25 de zile calendaristice consecutive. Dacă vrea să-l folosească mai mult de-atât, trebuie să-i încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată.
Plata minimă a zilierilor. Din moment ce salariul minim brut pe țară a crescut, în ianuarie 2020, de la 2.080 la 2.230 de lei, remunerația brută orară actuală a zilierilor este de cel puțin 13,3 lei (părțile pot negocia o sumă mai mare). Plata indemnizației se face zilnic sau la alte termene (săptămânal, lunar, la finalul perioadei de muncă, după caz), în numerar sau într-un cont bancar. Din remunerația brută, firmele și PFA-urile trebuie să scadă, să declare (cu formularul fiscal 112) și să achite la stat impozitul pe venit (cotă: 10%) și contribuția la pensii (cotă: 25%), potrivit Legii zilierilor.
Accidente și boli profesionale. Cheltuielile pentru îngrijirile medicale necesare, în caz de accidente de muncă și boli profesionale ale zilierilor, trebuie acoperite de către beneficiar. Totodată, beneficiarul acoperă și cheltuielile de înmormântare, dacă zilierii mor din cauza unui eveniment produs în timpul muncii lor.
Zilierii pot fi folosiți și în interesul unor terțe persoane. Orice beneficiar poate să folosească lucrători sezonieri la activitatea altui beneficiar, însă numai acolo unde există contracte de prestări servicii încheiate pentru activități ziliere, se mai arată în Legea 52/2011.