Granturile pentru capitalul de lucru, ce sunt destinate IMM-urilor, sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2020. Pentru a putea fi solicitați banii de la stat, Guvernul trebuie să anunțe o perioadă de înscriere și să vină și cu reguli detaliate de participare.
Dincolo de granturile pentru capitalul de lucru, ordonanța mai face referire și la granturi pentru investiții și microgranturi (pentru PFA-uri sau cabinete medicale individuale), însă condiția referitoare la păstrarea salariaților se găsește numai la cele pentru capitalul de lucru.
Concret, IMM-urile vor trebui să mențină numărul de salariați pe care-l au (la data depunerii cererii pentru granturi) timp de minimum șase luni (de la data acordării granturilor). Totuși, vor fi exceptate de la regulă situațiile în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru lucrători sezonieri și/sau zilieri.
Evident, IMM-urile vor putea, dacă au posibilități financiare, să crească numărul de salariați pe care-l au la data depunerii cererii.
Aceasta este una dintre cele patru mari condiții ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, de către IMM-uri, pentru a obține granturi pentru capitalul de lucru. Celelalte trei sunt:
- să obțină un certificat de situații de urgență de la Ministerul Economiei;
- să fi înregistrat un profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare) în unul dintre ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare, potrivit situațiilor financiare depuse;
- să dispună de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru.
Grantul pentru capitalul de lucru este pentru IMM-urile a căror activitate a fost afectată de epidemia de coronavirus sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă de către autorități în timpul stării de urgență și/sau stării de alertă.
Grantul poate avea fie o valoare de 2.000 de euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 de euro, fie o valoare de 15% din cifra de afaceri (maximum 150.000 de euro), pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și un milion de euro sau mai mult. Banii vor putea fi folosiți, de exemplu, pentru a acoperi cheltuielile cu chiria, cu achizițiile de echipamente și servicii sau datoriile la furnizori și la stat.
În esență, granturile se dau pentru restaurante, hoteluri, cafenele, IMM-urile din industria alimentară, IMM-urilor care oferă servicii din domeniul transporturilor, agențiilor de turism, editurilor, librăriilor, bibliotecilor, IMM-urilor din industriile creative și din organizarea de evenimente.
Granturile se dau prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Informații mai multe despre această finanțare de la stat pot fi găsite în articolul de aici, iar despre granturile pentru inventiții - în articolul de aici. Înscrierile vor fi anunțate curând.