Granturile pentru capital de lucru sunt doar una dintre cele trei forme de finanțare pentru IMM-uri și nu numai, cuprinse într-o recentă ordonanță a Guvernului - OUG nr. 130/2020, apărută azi în Monitorul Oficial și trimisă deja la Parlament pentru aprobare.
Potrivit OUG-ului, pentru aceste granturi se pot înscrie doar IMM-urile, nu și persoanele fizice sau cabinetele medicale. E important însă de menționat că nu toate IMM-urile din România sunt potențiali beneficiari pentru că ordonanța prevede condiția ca IMM-ul să fi fost afectat de pandemie.
Concret, prevede ordonanța, se acordă "IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă". Și aici ne aducem aminte de certificatele de situații de urgență - firmele care nu au obținut astfel de certificate le mai pot cere de la stat până pe 15 septembrie (detalii, aici).
Desigur, asta înseamnă IMM-uri din următoarele domenii de activitate (sunt expres specificate în articolul 12 și detaliate în anexa 2 la ordonanță): restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, transporturi, turism, edituri/librării/biblioteci, industriile creative, organizare de evenimente.
De asemenea, mai scrie la articolul 12, se acordă granturi pentru capital de lucru, pe bază de contract de ajutor de stat, și ONG-urilor din învățământ.
Notă: Ce înseamnă, potrivit ordonanței, capital de lucru: diferența dintre activele curente și datoriile curente ale unei întreprinderi. Cât despre IMM, acesta e cel definit conform Legii societăților, cu mai puțin de 250 de angajați și o cifră de afaceri anuală netă de cel mult (în lei) 50 de milioane de euro sau active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 de milioane de euro.
Condițiile de acordare
Pe lângă chestiunea certificatului de situații de urgență, ordonanța mai prevede următoarele condiții de acordare a grantului pentru capital de lucru:
- IMM-ul a înregistrat profit operațional din activitatea curentă, în unele din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului;
- IMM-ul dispune de coparticipare la constituirea capitalului de lucru de măcar 15% din valoarea grantului la data utilizării acestuia;
- IMM-ul menține sau suplimentează numărul de salariați, față de data depunerii cererii, pe o perioadă de măcar șase luni, la data acordării granturilor (excepție fac situațiile în care sunt încheiate contracte pentru sezonieri sau zilieri);
Valoarea ajutorului
Concret, grantul pentru capital de lucru este acordat beneficiarilor de ajutor de stat sub forma unei sume forfetare ca procent din cifra de afaceri înregistrată în 2019.
Potrivit OUG-ului, valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește în felul următor:
- pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă lui 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 de euro, grantul e de 2.000 de euro;
- pentru IMM-urile cu cifra de afaceri pe 2019 între 13.501 și 1.000.000 de euro grantul se stabilește ca procent de 15% din cifra de afaceri, dar nu depășește suma de 150.000 de euro;
- cât despre IMM-urile cu cifra de afaceri peste un milion de euro, grantul e maximum 150.000 de euro.
Dacă, să zicem, un beneficiar de ajutor de stat eligibil pentru granturile acestea face parte din categoria întreprinderilor legate (am explicat mai multe despre acestea în acest material) și a depus mai multe cereri de finanțare pentru grantul de capital de lucru, atunci valoarea cumulată a grantului ce urmează a fi acordat nu depășește 250.000 de euro.
La ce trebuie folosiți banii
În ordonanță sunt prevăzute următoarele tipuri de cheltuieli - stocuri de materii prime, materiale, mărfuri, datorii curente sau restante față de furnizorii curenți, inclusiv de utilități, chirii, achiziția unor tipuri de servicii, echipamente de protecție medicală, obiecte de inventar, chiar și pentru plata datoriilor către bugetul de stat.
Beneficiarii vor depune declarația pe propria răspundere că folosirea banilor în alte scopuri decât cele prevăzute de ordonanță atrage recuperarea ajutorului de stat, plus dobânzi și penalități. Asta înseamnă că lista cheltuielilor este limitativă, nu exemplificativă.
La momentul actual nu știm exact când vor începe înscrierile pentru aceste granturi, nici dacă Parlamentul va aduce sau nu modificări acestei ordonanțe.