Dreptul de autor conferă celor care creeză opere originale unele merite, precum recunoașterea ca autori și câștigarea unor sume de bani provenite din comercializarea, închirierea, reproducerea, adaptarea creațiilor respective. În România, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe este cea care guvernează acest domeniu. În plus, în curând va trebui implementată și în țara noastră, prin legislație specifică, Directiva (UE) 2019/790 a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală.
Sigur, nu poți lua opera cuiva și face ce dorești cu ea. Dacă vrei acest lucru, trebuie să ceri permisiunea și, în cele mai multe cazuri, să și plătești pentru acest drept. Legea dreptului de autor prevede însă și unele excepții. Astfel, articolul 35 prevede că sunt permise:
- reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare, parlamentare sau administrative ori pentru scopuri de siguranță publică;
- utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului;
- utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere în publicații, în emisiuni de radio sau de televiziune ori în înregistrări sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv învățământului (…);
- utilizarea operelor în timpul celebrărilor religioase sau al ceremoniilor oficiale organizate de o autoritate publică.
Permisiunile pot fi exercitate “cu condiția ca acestea să fie conforme bunelor uzanțe, să nu contravină exploatării normale a operei și să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare”. Cu alte cuvinte, nu poți folosi din operă mai mult decât este rezonabil (în general, maximum 10% din operă) și nu trebuie să aduci prejudicii imaginii autorului.
Vom lua câteva exemple de pe forumul Avocatnet.ro:
Cazul 1 - podcast cu texte din cărți
Problema: “Am o perioadă de când investesc bani în cărți și mă gândeam la crearea unui podcast / canal Youtube / aplicație de audiobook, însă nu știu cum se procedează cu drepturile de autor.”
Soluția: Puteți înregistra și difuza fragmente din fiecare carte, cu titlu de exemplificare sau pentru critică, în limita utilizării rezonabile, dar nu puteți înregistra și difuza întreaga carte.
Cazul 2 - site cu rezumate
Problema: “Aș dori să deschid un site pe care să pun rezumatele cărților citite, ale seminariilor văzute și ale unor documentare. Aceste rezumate conțin majoritatea, în proporție de 90%, citate din cărțile / materialele respective. Materialele conțin precizarea atât a titlului operei, cât și a numelui autorului și chiar și capitolele în care se găsesc.”
Soluția: Rezumatele se bazează pe opere originale și, pentru înțelegerea lor, este necesară reproducerea unor fragmente, în limita utilizării rezonabile. Citarea surselor este o practică bună atât din punctul de vedere al dreptului de autor, cât și al cercetării științifice.
Cazul 3 - site tematic
Problema: “Am un site web având ca tematică medicina. Utilizez drept conținut pentru articole diverse cărți (câteodată doar una, alteori mai multe), din care preiau blocuri de 1-2 pagini, le formatez și adaug alte materiale proprii (de genul fotografiilor)”.
Soluția: Procedați corect, având în vedere că nu reproduceți din fiecare carte mai mult decât poate fi considerat utilizare rezonabilă (adică în jur de 10%).
Dreptul de autor se dobândește automat, prin publicarea operei respective (sau prin interpetarea în public a unei creații - piesă muzicală, piesă de teatru, scenariu de film etc.) și durează cât viața autorului + 70 de ani după moartea acestuia.
În plus față de dreptul de autor, licențele Creative Commons (CC) oferă autorilor posibilitatea de a oferi lumii creațiile, fără ca utilizatorii să aibă grija plății de taxe pentru reproducere sau adaptare. Există șase licențe CC și ele oferă diverse drepturi utilizatorilor (toate licențele însă obligă la citarea autorului). Google.com oferă acum opțiunea de a găsi numai rezultate licențiate CC, dar există și site-uri specializate în resurse (imagini, clipuri video, muzică etc.) pe care le poți folosi liniștit, atât timp cât respecți licența CC precizată de autor.
Comentarii articol (0)