Ordonanța Kurzarbeit cuprinde, în esență, cinci forme de ajutor financiar pentru angajatori și profesioniști.
În acest moment, toate cele cinci ajutoare sunt accesibile prin aici.gov.ro, după ce Guvernul a stabilit, pentru primele patru, prin Hotărârea 719/2020, proceduri exacte pentru accesarea banilor, iar Ministerul Muncii a stabilit, prin mai multe ordine, modelele documentelor necesare. Pentru al cincilea tip de ajutor, Ministerul Muncii a dat un ordin special.
Astfel, acum se pot depune cereri pentru toate ajutoarele, procedura de decont și modelele actelor necesare fiind oficializate, iar documentația de decont putându-se transmite, prin aici.gov.ro sau în format tipărit, la agenții.
Iată ajutoarele concrete:
1. Kurzarbeit: Împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, la reducerea programului de lucru. Angajatorii care își reduc temporar activitatea din cauza instituirii stării de urgență, de alertă sau de asediu pot cere decontarea de la stat a unei părți din salariile plătite lucrătorilor, până la finele anului 2020. Mai precis, angajatorul suportă cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul suportă 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Partea de 75% este suportată inițial de angajator, urmând să fie recuperată apoi, în sistem decont. Firmele interacționează cu agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.
2. Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă din cauza stării de urgență, alertă sau asediu. Mai precis, profesioniștii pot cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în baza unei declarații pe propria răspundere, până la finele anului 2020. Profesioniștii interacționează cu agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Acest ajutor include și persoanele care lucrează, în baza convenției individuale de muncă, la cooperative.
3. Banii pentru zilieri. Pentru zilierii care activează în domeniile cu activitatea întreruptă sau redusă din cauza epidemiei de coronavirus, Guvernul asigură 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă, pentru o perioadă de trei luni. Procentul de 35% este suportat inițial de angajatorul zilierilor, urmând să fie recuperat ulterior, în sistem decont, de la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială.
4. Banii pentru salariații sezonieri. Pentru angajarea salariaților pe perioade determinate de până la trei luni, cu program întreg de lucru, angajatorul poate cere la stat decontarea a 41,5% din salariile aferente zilelor lucrate, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, pentru o perioadă de trei luni. Acel procent e suportat inițial de angajator, urmând să fie decontat ulterior de la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
5. Banii pentru echipamentele telesalariaților. În acest caz, vorbim de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat care a lucrat efectiv ca telesalariat, în timpul stării de urgență, minimum 15 zile lucrătoare. Banii pot fi ceruți de angajatori de la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în condițiile stabilite de Ministerul Muncii.