Propunerea legislativă privind impozitarea zero a industriei HoReCa a trecut de senatori, după ce termenul de adoptare tacită s-a împlinit în 4 noiembrie. Acum, propunerea urmează să ajungă la deputați, care vor îi vor da votul decisiv.
Propunerea vizează impozit zero pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022 pentru HoReCa - impozitul specific unor activități, reglementat de Legea nr. 170/2016.
Mai este propusă însă și scutirea de impozit pe venit pentru angajații din HoReCa pe aceiași trei ani - doar că inițiatorul propunerii a prevăzut această scutire de două ori în cuprinsul textului, probabil, în mod eronat.
Expunerea de motive a propunerii este însă destul de telegrafică: faptul că pandemia și măsurile impuse de autorități au făcut ca industria HoReCa să fie cea mai afectată, cu scăderi ale cifrelor de afaceri cu circa 70% față de 2019, în România fiind 40.000 de societăți comerciale afectate în acest context. În plus, peste 400.000 de oameni lucrează în HoReCa, spune inițiatorul, iar analizele făcute de HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) arată că situația în industrie este "sumbră", iar singura soluție pentru redresare ar fi scutirea aceasta de impozit timp de trei ani.
Inițiatorul nu a făcut însă (din moment ce nu a prezentat) nicio analiză cu privire la impactul asupra finanțelor pe care scutirea aceasta l-ar avea, așa cum ar trebui să se întâmple în cazul oricărei propuneri cu mare impact pe zona fiscală.
Atenție! Propunerea legislativă mai trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.