În primul rând, proiectul de la MFP propune schimbarea modului în care se fac polițele RCA pentru asigurații cu risc ridicat. Mai exact, se are în vedere eliminarea obligației Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.
În același timp, așa cum apare și în nota de fundamentare a proiectului, “se are în vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării, asumate de către toți membrii BAAR, precum și de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat”.
Apoi, documentul stabilește că se vor abroga toate prevederile ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. În prezent, Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto prevede că acestea nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat.
Totodată, este propusă și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori altor instrumente de ajustare a tarifelor de primă.
O ultimă schimbare propusă este punerea în acord a prevederilor din Legea RCA cu cele din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, acestea din urmă intrând în vigoare ulterior celor cuprinse de Legea RCA. “Asigurătorii RCA îşi asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR potrivit art. 19 alin. (3), precum şi pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi potrivit Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări”, apare, concret, în proiectul de modificare a Legii RCA.
Atenție! Proiectul de OUG prezentat în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta va trebui aprobat de Guvern și publicat apoi în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)