Potrivit proiectului de lege care urmează să modifice Legea nr. 55/2020 (cea care stabilește măsurile de prevenire a efectelor pandemiei de coronavirus), se vor putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor nedidactice, precum și a celor de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici.
După cum scrie în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege, adoptarea unei astfel de măsuri este necesară tocmai pentru a se asigura în școli tot personalul de care e nevoie pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus.
"În situația în care nu s-ar adopta prezenta propunere legislativă, ar fi imposibilă începerea noului an școlar în condiții optime, în paralel cu aplicarea masurilor de prevenție și protecție sanitară de pentru elevi(…). Acest demers se impune pentru a asigura suportul direcțiilor de sănătate publică în ceea ce privește derularea anchetelor epidemiologice", scrie în expunerea de motive.
Apoi, proietul de lege mai aduce încă o modificare la Legea nr. 55/2020 referitoare la suspendarea temporară a cursurilor față în față. Practic, dacă proiectul de lege va ajunge să se aplice, cursurile se vor putea suspenda dacă școala respectivă va propune acest lucru și va obține avizul Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică. Abia apoi Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va aproba decizia printr-o hotărâre a comitetului.
În momentul de față, Legea nr. 55/2020 stabilește că activitățile școlare se pot suspenda la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății.
Același lucru se va aplica și universităților, astfel că activitățile din facultăți se vor putea suspenda prin hotărâre a Senatului universitar.
Potrivit expunerii de motive, fiecare școală trebuie lăsată să se oganizeze în privința suspendării cursurilor, tocmai pentru că numărul de cazuri de coronavirus diferă de la un județ la altul.
"Având în vedere că la nivel național, contextul epidemiologic este diferit de la regiune, județ, localitate, se impune descentralizarea deciziei de limitare/suspendare a activităților didactice realizate față în față", scrie în expunerea de motive.
Reamintim că starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, urmând să se încheie la data de 14 septembrie 2020, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)