Lista actualizată cu privire la firmele ce au fost sancționate pentru trucarea licitațiilor poate fi găsită aici, în timp ce comunicarea CC și ANAP cu privire la procedura de redobândire a credibilității, de către firme ce au încălcat legislația concurențială din domeniul achizițiilor sau concesiunilor publice, poate fi accesată aici.
Așadar, o firmă căreia i-a fost interzisă participarea la licitații pentru contracte de achiziții publice sau de concesiuni nu va trebui să suporte această sancțiune la nesfârșit, atât timp cât își redobândește credibilitatea.
Există două modalități principale prin care o firmă sancționată pentru trucarea licitațiilor s-ar putea „reabilita”, în sensul precizat mai sus:
Colaborarea cu Consiliul Concurenței, în vederea aplicării unui regim sancționatoriu mai favorabil.
În concret, atunci când o firmă este investigată pentru încălcarea normelor concurențiale în domeniul achizițiilor sau concesiunilor publice, o eventuală sancțiune ar putea fi aplatizată dacă firma decide să recunoască fapta (ce ar putea duce la o reducere a amenzii aplicate cu până la 30%).
De asemenea, mai există posibilitatea pentru firmă să-i fie aplicată politica de clemență a CC. Aceasta presupune favorizarea divulgării de informații, din partea participanților la înțelegeri anticoncurențiale, pentru a putea fi depistată mai ușor fapta și sancționate mai ușor entitățile participante. Bineînțeles, pentru informațiile primite de la participanții la cartel, CC acordă o anumită reducere a amenzii și, în anumite cazuri, chiar o imunitate de la amenzi.
Atenție! Politica de clemență presupune că fiecare participant care divulgă informații despre cartel acționează independent. În plus, posibilitatea de a obține imunitatea o va avea doar cel care divulgă primul (care, teoretic, nu știe dacă e sau nu primul, deci există presiune pe acesta să acționeze cât mai rapid și să ofere cât mai multe detalii posibile despre cartel) informații esențiale și capabile să ducă la începerea unei investigații sau la dovedirea unei încălcări a normelor ce interzic înțelegerile anticoncurențiale.
După aceea, beneficii mai pot primi doar cei ce reușesc să ofere informații suplimentare, față de ce ajunsese la cunoștința CC, ulterior obținerii de date relevante, din partea primului informator.
Având în vedere că firmele nu știu (din nou, teoretic) dacă partenerii lor la înțelegerea anticoncurențială au acționat în vederea informării CC, se creează un cadru în care orice firmă are interesul și imboldul de a fi prima care divulgă informațiile. Dacă furnizează autorității de concurență aceleași informații pe care autoritatea le mai primise, anterior, de la un alt colaborator, politica de clemență nu mai produce efecte avantajoase pentru cel din urmă informator.
Implementarea de proceduri interne (program) de conformare cu legislația din domeniul concurenței
Firmele care, în trecut, au fost sancționate pentru încălcări ale legislației concurențiale, în domeniul achizițiilor și al concesiunilor publice, dar care, între timp, au implementat programe de conformare cu legislația din domeniu, pot să obțină, la rândul lor, redobândirea încrederii.
Un astfel de program trebuie să îndeplinească două condiții:
- să fie elaborat conform Ghidului Consiliului Concurenței privind conformarea cu regulile de concurență;
- să cuprindă măsuri clare prin care să se urmărească prevenirea încălcării legislației concurențiale în domeniul licitațiilor pentru contracte de achiziții sau concesiuni publice.
Atenție! Presupunând că sunt îndeplinite condițiile de mai sus (oricare din ele sau ambele), acest lucru nu garantează că firma implicată, în trecut, în trucarea de licitații și sancționată, în consecință, va putea să participe la licitații. Autoritatea/entitatea contractă, care atribuie contractul de achiziție/concesiune face o analiză, în cazul concret, pentru a stabili dacă firma în cauza va putea participa sau nu la licitație. Se va ține cont de fapta pentru care a fost sancționată acea companie, de gravitatea faptei, precum și de alte circumstanțe relevante.
În ceea ce privește sancțiunea excluderii unei firme de la posibilitatea de a participa la o licitație pentru atribuirea unui contract de achiziții publice, achiziții sectoriale sau de concesiune (lucrări sau servicii), aceasta se aplică, obligatoriu, atunci când firma respectivă a fost implicată într-un cartel prin care au fost încălcate normele concurențiale în domeniul achizițiilor sau concesiunilor publice.