În primul rând, este vorba de primele două măsuri date de Guvern pentru încurajarea reluării activității angajatorilor, ce sunt reglementate prin Ordonanța de urgență 92/2020 și deja sunt accesibile de luna trecută. Mai precis, decontarea a 41,5% din salariile persoanelor revenite din șomaj tehnic, timp de trei luni, și decontarea a 50% din salariile anumitor șomeri angajați până la finalul anului 2020, timp de 12 luni.
În primul caz, angajatorii trebuie să păstreze salariații pentru care primesc bani de la stat cel puțin până la data de 31 decembrie 2020 - excepție fac salariații sezonieri și salariații al căror contract de muncă încetează din motive neimputabile angajatorului. Iar în al doilea caz, angajatorii trebuie să păstreze salariații proaspăt angajați timp de minimum 24 de luni - 12 luni, cât se dă ajutorul lunar de la stat, și încă 12 luni după (dacă relația de muncă încetează înainte de termen, din anumite motive, banii trebuie restituiți). Practic, pentru acești lucrători se aplică o interdicție de concediere.
În al doilea rând, avem o măsură oficializată recent prin Ordonanța de urgență a Guvernului 132/2020, dar care va deveni accesibilă efectiv în septembrie 2020 - împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, dacă se reduce temporar programul de muncă (programul supranumit „Kurzarbeit”).
În acest caz, în lunile în care se stabilește un program redus de muncă cu maximum 50%, din cauza reducerii temporare a activității determinate de instituirea stării de urgență, alertă sau asediu, va fi interzisă inițierea oricărei concedieri colective. Practic, programul Kurzarbeit tocmai asta încearcă să evite - concedierile colective cauzate de reducerea temporară a activității.
Cu toate acestea, ordonanța nu face nicio referire la concedierile individuale, care astfel vor fi permise. Însă fiecare angajator trebuie să înțeleagă exact ce implică o concediere colectivă, pentru a nu se trezi că ceea ce face depășește sfera simplelor concedieri individuale. În același timp, apropo de concedierile colective, trebuie ținut cont că se consideră concediere colectivă și încetarea contractelor pentru angajații care refuză scăderea salariilor.
Citește și: Cinci măsuri pe care le pot lua în calcul angajatorii, în perioada asta, pentru a reduce costurile salariale.
Interdicțiile generale de concediere
Dincolo de interdicțiile de concediere strâns legate de ajutoarele acordate de Guvern pentru reluarea sau menținerea activității angajatorilor, mai există și interdicții generale pentru anumite situații specifice.
De exemplu, angajatorii nu pot concedia salariați care se află în concediul de incapacitate temporară de muncă (așa-zisul concediu medical) sau în concediul de odihnă, așa cum redacția noastră atrăgea atenția la începutul anului curent. Însă concedierile mai sunt interzise și atunci când se instituie carantina la locul de muncă sau când anumiți salariați participă la greve.
O situație specială este atunci când ne referim la salariatele gravide. În mod normal, concedierea acestora este interzisă, însă, dacă vorbim de o situație financiară dificilă sau de abateri disciplinare grave, concedierile sunt permise.