1. Decontarea a 41,5% a salariilor pe august ale angajaților reveniți din șomaj tehnic (OUG nr. 92/2020). În intervalul 1-25 septembrie, angajatorii trebuie să le transmită agențiilor teritoriale de muncă documentația de decontare. În acest scop, va fi folosită platforma aici.gov.ro, iar actele necesare pot fi găsite pe site.
În concret, se cere decontarea a 41,5% din salariile aferente lunii august 2020. Decontarea acelei părți de 41,5% din salariile brute (maximum 2.253 de lei de persoană) se face în cel mult zece zile de la data la care angajatorii declară și achită taxele salariale pentru luna august.
Atenție! Luna august este ultima lună pentru care angajatorii care au mai cerut pentru iunie și iulie decontare mai pot obține acoperirea a 41,5% din salarii.
2. Decontarea a 50% din salariile pe iulie ale anumitor șomeri angajați (OUG 92/2020). Spre deosebire de situația de mai sus, decontările sunt date pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare șomer angajat (persoane care au între 16 și 29 de ani și persoane care au peste 50 de ani și au fost concediate în timpul stării de urgență/alertă). Însă, aici, e nevoie de o convenție încheiată cu agenția teritorială de muncă.
Banii se cer, de asemenea, în sistem decont - angajatorul transmite online documentația (actele necesare se găsesc pe aici.gov.ro) către agențiile teritoriale de muncă, în intervalul 1-25 septembrie 2020, pentru salariile pe august 2020. Ajutorul este virat angajatorului până spre mijlocul lunii următoare.
3. Șomajul tehnic pentru luna august, inclusiv la firmele închise din cauza infectărilor (OUG 70/2020). Există, la acest moment, o categorie de salariați pentru care angajatorii primesc, în continuare, indemnizația de șomaj tehnic:
- în primul rând, e vorba de cei activi în acele domenii unde încă există restricții;
- după aceea, statul acoperă subvențiile de șomaj tehnic și în cazul firmelor cu activitatea suspedată din cauza infectărilor (OUG nr. 120/2020).
Documentația se depune toată luna septembrie, pentru indemnizațiile pe luna august, prin intermediul platformei aici.gov.ro (actele necesare se găsesc pe platformă). Banii vin în 15 zile de la solicitare de la agențiile teritoriale de muncă, iar apoi indemnizațiile nete trebuie să ajungă la salariați în trei zile lucrătoare. Taxele aferente indemnizațiilor (impozitul pe venit și contribuțiile pentru pensii și sănătate) se declară și se achită la stat până la 25 octombrie 2020.
4. Și profesioniștii beneficiază de indemnizații pentru luna august (OUG nr. 70/2020). La fel ca mai sus, profesioniștii (PFA, avocați etc.) a căror activitate e întreruptă beneficiază de o indemnizație lunară de 4.072 de lei.
Documentația se depune, prin aici.gov.ro, la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială (acolo se găsesc și actele necesare), în intervalul 1-10 septembrie. Pentru această indemnizație, profesioniștii vor declara și plăti în 2021 taxe la stat.