ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect de lege
Facilitățile fiscale și salariul diferențiat din domeniul construcțiilor ar urma să se aplice și construirii navelor
Construirea de nave și structuri plutitoare ar urma să devină o activitate pentru care se aplică facilitățile fiscale actuale din domeniul construcțiilor, conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat. Totodată, pentru construirea de nave și structuri plutitoare ar urma să se aplice și salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (31 decembrie 2020): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.__________
Proiectul de lege abia a fost înregistrat pentru dezbatere la Senat, astfel că, pentru a se aplica de la
1 ianuarie 2021, trebuie să treacă de Parlament și să fie semnat de șeful statului.
În esență,
activitatea de construire de nave și structuri plutitoare, ce este definită la codul CAEN 3011, secțiunea A, agricultură, silvicultură și pescuit, va fi inclusă în lista activităților acoperite de facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor și de salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei.
Construirea de nave și structuri plutitoare va fi acoperită de facilități și salariu diferențiat începând cu prima zi a anului 2021.
Facilitățile fiscale din construcții sunt, mai precis, scutirea de impozitul pe venit (cotă de 10% în mod normal), scutirea de contribuția la sănătate (cotă de 10% în mod normal), o cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25%, față de 25%) și o cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375%, față de 2,25%).
Taxele salariale reduse se aplică numai celor care au venituri între 3.000 și 30.000 de lei brut. La partea ce depășește 30.000 de lei brut se aplică taxele salariale integrale.
Facilitățile fiscale din construcții se aplică din 2019 și până în 2028. Astfel că, pentru construirea de nave, s-ar aplica din 2021 și până în 2028.
„Din păcate, sectorul construcțiilor de nave și structuri plutitoare, prevăzut la codul CAEN 3011, nu a fost inclus în [sfera facilităților fiscale și salariului diferențiat]. Sectorul construcțiilor navale este deosebit de important pentru economia românească, reprezentând aproximativ 0,4% din PIB în 2017, conform datelor fumizate de Institutul Național de Statistică. Și sectorul de construcții navale s-a confruntat cu dificultăți legate de asigurarea cu forța de muncă specializată și de o concurență neloială”, scriu inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
În altă ordine de idei, un alt proiect de lege, de data asta unul deja adoptat de Senat, prevede că facilitățile fiscale și salariul diferențiat din construcții se vor aplica și
domeniului transporturilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.