Conform regulilor stabilite de autorități pentru acordarea finanțării de până la 50.000 de euro, există un prag de calitate în funcție de care proiectele depuse sunt acceptate sau nu la finanțare. Acest prag de calitate a fost unul ridicat în primele două luni de înscriere, însă în a treia lună de înscriere este foarte scăzut. Concret, iată cum se aplică pragul de calitate la sesiunea de înscriere din acest an:
- în prima etapă lunară (15 iulie – 15 august), pragul de calitate a fost de 90 de puncte;
- în a doua etapă lunară (16 august – 15 septembrie), pragul de calitate a fost de 85 de puncte;
- în ultima etapă lunară (16 septembrie – 15 octombrie), pragul de calitate este de 25 de puncte.
Pentru proiectele depuse, solicitanții de fonduri fac o evaluare proprie privind punctajul estimat al proiectelor depuse. Criteriile în funcție de care se acordă punctajul fiecărui proiect sunt disponibile oricărui fermier care vrea să se înscrie în program. Asta înseamnă că își pot da seama cu ușurință dacă au șanse să le fie selectate proiectele sau nu pentru finanțare.
Punctajul fiecărui proiect poate fi de maximum 100 de puncte și este stabilit oficial în urma evaluării de către autorități. Estimarea de punctaj pe care o face solicitantul în avans este mai mult pentru a-și da seama în ce perioadă are șanse mai mari să fie luat în calcul proiectul său pentru finanțare.
În plus, șansele de a obține finanțarea sunt sporite nu doar de pragul de calitate redus, ci și de faptul că au mai rămas mulți bani la dispoziție. Conform informațiilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), până acum au fost depuse proiecte în valoare de puțin peste zece milioane de euro. Astfel, rămân în continuare disponibile peste 30 de milioane de euro, în condițiile în care, în total, s-au alocat 43 de milioane de euro pentru această sesiune.
„AFIR încurajează pe toți cei interesați să depună cerere de finanțare să consulte situația depunerilor la zi, pentru a evalua corect șansele de a obține finanțare în contextul posibilității depunerii unui număr mare de proiecte cu punctaj similar. Reamintim faptul că finanțarea se acordă în urma evaluării proiectelor în funcție de criteriile de selecție și criteriile de departajare detaliate în Ghidul Solicitantului. În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora se face în funcție de nivelul de calificare în domeniul agricol. De asemenea, în cazul în care există proiecte cu același punctaj şi aceleași priorități, departajarea se va face în ordine descrescătoare a dimensiunii economice a exploatației agricole exprimate prin standard output”, scriu cei de la AFIR într-un comunicat recent.
Banii de la stat se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranșe. Prima tranșă este de 75% din cuantumul sprijinului și se dă la semnarea contractului de finanțare, iar a doua tranșă este de 25% din cuantumul sprijinului și se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, în cel mult trei ani (sau cinci ani, pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Informații mai multe pot fi găsite aici, pe site-ul AFIR.
Comentarii articol (0)